Американските власти предупредуваат дека Android е најранливата платформа на која може да се најдат дури 79 отсто од вкупниот злонамерен софтвер. Втората најранлива платформа е Symbian на Nokia која е напаѓана од 19 отсто од злонамерниот софтвер. Споредено со нив, конкурентниот iOS е далеку побезбеден со само 0,7 отсто oпасност, односно 0,3 отсто за Blackberry […]

Прочитај повеќе

Иако Microsoft и Nokia се сконцентрирани да ја развијат и направат конкурентна Windows Phone платформата, сепак се чини дека не го заборавија и Symbian. Или подобра кажано не ги заборавија само Symbian Belle уредите како Nokia 701, 700 603, Е7, C7 и други. Корисниците на овие уреди сега ќе можат да си симнат Microsoft Office […]

Прочитај повеќе

Тимот од Opera не седи мирен додека нивната конкуренција работи на нови прелистувачи. Opera сега го најави својот нов Opera Mobile 12 прелистувач за мобилни уреди Android и Symbian и полесна варијанта за iOS наречена Opera Mini 7. Не очекувајте огромни промени во корисничкиот интерфејс, но затоа под хаубата на Opera може да забележите со […]

Прочитај повеќе

HP реши да го ослободи кодот на својoт мобилен оперативен систем webOS. HP вели дека тие ќе продолжат да работат на мобилниот проект заедно со заедницата на слободен софтвер . Идејата е да се соработува со заедницата да се постигнат неколку цели: да се забрза развојот на webOS платформата HP ќе биде вклучен и ќе […]

Прочитај повеќе

Gartner пред неколку дена објави извештај за тоа каква била продажбата на персонални компјутери во третиот квартал, а со новиот извештај го покрива пазарот на мобилни телефони во третиот квартал.Според Gartner, на глобално ниво продажбата на мобилни телефони во третиот квартал има раст од 5,6 отсто на 440,5 милиони мобилни телефони, што е многу помалку […]

Прочитај повеќе

Истражувачката компанија comScore објави извештај за тоа колку европјаните ги користат таблет компјутерите и паметните телелефони за пристап на интернет. Според извештајот, која е фокусирана на водечките пазари во Европа, Франција, Германија, Италија, Шпанија и Велика Британија, во август паметните телефони и таблет компјутерите придонеле за 4,6 отсто од вкупниот интернет сообраќај. Паметните телефони се […]

Прочитај повеќе

Nokia Research Center претстави нов начин на играње мобилни игри користејќи ја near-field communication технологијата (NFC) која наоѓа се поголема примена кај паметните мобилни уреди. Првите три игри: Nokia World Flags, Shakespearse Shufle и Nursery Rhyme Shuffle, ќе можат да се играат со Nokia Symbian уреди кои имаат NFC поддршка. Игрите се дизајнирани да работат […]

Прочитај повеќе

Најголемиот светски производител на мобилни телефони Nokia најави „планови за дополнителни акции да ја распредели работната сила и операции“, односно ја затвара фабриката во Романија и ќе ги отпушт 2.200-те вработени од таму. Фабриката беше отворена само пред четири години и произведуваше поедноставни модели на телефони. Според Nokia, фабриките во Азија се на подобра локација […]

Прочитај повеќе

Европјаните повеќе го користат Аndroid отколку Apple iOS, но сепак помалку од Symbian на Nokia. Според ComScore, Android може да се најде кај една четвртина од вкупниот број на паметни телефони во Франција, Германија, Италија, Шпанија и Велика Британија. Минатата година Android беше на последното место по застапеност во овие пет држави, зад Symbian, Apple, […]

Прочитај повеќе

Според извештај на Strategy Analytics, Apple моментално е најголемиот произведувач на паметни телефони во свет, благодарение на одличната продажба на нивниот единствен телефон – iPhone. Во вториот квартал од 2011 година, Apple успеа да ги надмине Nokia и Samsung. На глобално ниво, бројката на испорачани паметни телефони за вториот квартал има пораст за 76 отсто, […]

Прочитај повеќе

Симболично, додека се префрлува Symbian во рацете на Аccentura кои имаат договор да ја оддржуваат платформата во живот до 2016-та, директорот на Nokia, Стефан Елоп го покажа првиот Nokia Windows Phone телефон со работно име „Sea Ray”.

Прочитај повеќе

Првиот „чист паметен телефон на допир“ без Home копче. Вака Nokia го најави N9, својот прв уред кој ќе работи на MeeGo 1.2 платформата која го претставува „лизгањето“ како навигација меѓу апликациите и трите домашни екрани. Има копче од страна за стартување, но поинтересно е што уредот се стартува со кликање два пати на екранот, а се отклучува со лизгање на екранот од еден до друг крај.

Прочитај повеќе