Blockchain, технологијата која ја воведе Bitcoin, во иднина ќе има централно место и во глобалниот банкарски систем, вели Светскиот економски форум. Организацијата е исклучително влијателна, па прифаќање на технологијата без нивно одобрување е речиси невозможно. „Нашите наоди покажуваат дека техонологијата има потенцијал да ја оправда возбудата која ја предизвикува, и да ги промени финансиските услуги. Сепак, […]

Прочитај повеќе

До 2025 година пазарот на труд ќе се промени драматично, а најголем дел од физичката и некреативната работа ќе ја извршуваат роботи и компјутери. Светскиот економски форум излезе со предвидување кои ќе бидат најпопуларните професии, но и најбараните вештини кои треба да ги има секој кандидат. Според извештајот, за само неколку години од сега 5 […]

Прочитај повеќе

Mакедонија е во друштво на Русија, Ел Салвадор, Казакстан и Арменија на листата на десетте најподобрени земји од 2012-та година, според извештајот за Глобалната информациска технологија за 2015-та година (.pdf) на Светскиот економски форум. Само Словенија на 37-мо место од балканските земји има подобар рејтинг, додека Хрватска и Црна Гора се на 54-то, односно 56-то […]

Прочитај повеќе

Македонија напредуваше 10 места, и се наоѓа на 57-тото во новиот извештај за ИТ подготвеност на Светскиот економски форум во кој се оценети вкупно 148 земји. Според различните параметри, Македонија рангира подобро од некои свои балкански соседи, но не и од Хрватска, Словенија, Црна Гора и Турција, што се должи на пристапниот интернет и поврзаноста. […]

Прочитај повеќе

Најлоша оценка, 2.7 меѓу 1 како непостоечи и 7 комплетно развиено, оди за „способност за иновација“ во бизнис секторот во Македонија, иако за бизнисите се расположени за нови веб сервиси, бидејќи „влијанието на ИКТ на нови сервиси и продукти“ е оценето со 4.3, се вели во Извештајот за глобалната информатичка-технологија на Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе

Сервисот за локација, сервисот за проширена, аугментирана реалност, и сервисот за споделување презентации и документи се меѓу 31 пионери на технологијата за 2011 година, според Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе

Светскиот економски форум одбра 26 пионери на технологијата за 2010 година. Пионери на технологијата се сите компании почетници од целиот свет кои развиваат и дизајнираат нови технологии.
 
„Иновациите на овие компании ги отсликува обидите на општеството да ја прифати и користи технологијата за промена и подобрување на начинот на кој работат бизнисите и самото општество.“ вели Светскиот економски форум.

Прочитај повеќе