Скоро целиот свет има мобилен телефон во рака, се вели во истражување од Светска банка. Податоците ни откриваат дека над 75 отсто од светската популација има мобилен телефон, односно денес има околу 6 милијарди претплатници, што е огромен пораст од едната милијарда во 2000-тата година. Тие шест милијарди претплатници само лани симнале 30 милијарди апликации. […]

Прочитај повеќе

Climate for Children, апликацијата на студентот на ФОН, Дарко Божиноски, ја доби наградата од публиката и 5.000 евра на натпреварот Apps for Climate на Светска Банка. Апликацијата на 21 годишниот Дарко е наменета за децата кои преку интерактивни игри и презентации учат за климатските промени. Сите податоци кои ги користи апликацијата се отворени и јавно […]

Прочитај повеќе

Студентот Дарко Божиноски и оваа година учествува на натпреварот на Светска банка за развивање на апликации со отворени податоци со цел да ја подигне свеста на луѓето за климатските промени. Лани тој и неговиот тим од ФОН универзитетот доби награда од публиката, а сега, заедно со своите професори, настапува со Climate for Children апликација која […]

Прочитај повеќе

Тим од четири студенти од ФИНКИ, Драган Атанасов, Ева Томовска, Владимир Вета и Никола Мијановиќ креираа апликација со која учестуваат на натпревар организиран од Светска Банка. Натпреварот има за цел да ја зголеми свеста за глобалните проблеми. Нивната апликација Climatico е едноставна игра, поточно Facebook квиз преку кој играчите учат факти поврзани со екологијата, здравата […]

Прочитај повеќе

Кон дебата за контроверзниот американскиот Stop Online Piracy Act се придружи и одговорната за европската Дигитална Агенда, Нели Крус, која на својот Facebook профил го искритикува законот, велејќи дека не треба да се воведува лош закон кој нема да биде од бенефит за отворениот Интернет. „Мило ми е што мислењето се менува против SOPA: не […]

Прочитај повеќе

Апликацијата за отворен пристап до информации, креирана од студенти на ФОН универзитетот, WORLD, која ја претставивме претходно, ја освои Popular Choice Award, односно Награда од публиката на натпреварот на Светска Банка за креирање апликации за развој. Освен признанието тимот на WORLD ќе добие и 5.000 долари парична награда.

Прочитај повеќе

Отворениот пристап на информации ја буди креативноста, вели Дарко Божиноски, студент на ФОН универзитетот и дел од тимот кои ја креираа WORLD апликацијата.

Прочитај повеќе

Македонија има околу 850.000 интернет корисници, велат графиконите на Google кои земаат податоци од Светска банка. Споредено со другите балкански земји Македонија има повеќе корисници само од Албанија и Црна Гора, но секако мора да се земе в обзир и бројот на жителите на една земја.

Прочитај повеќе

Светската банка го стартуваше data.worldbank.org сајтот преку кој секој има отворен, бесплатен и лесен пристап до и превземање на податоци и показатели за развој на институцијата.

Прочитај повеќе

Kвалитетниот и брз интернет, како и услугите во мобилната телефонија, претставуваат можност за развој на повеќе области на економијата, се вели во најновиот извештај на Светската банка во кој се презентирани опсежни анализи за тоа како ИКТ влијае на економскиот раст на земјите во развој.
 
Според Information and Communications for Development 2009: Extending Reach and Increasing Impact извештајот, секое зголемување на интернет конекциите од 10%,
резултира со зголемување од 1.3% на економскиот развој. Исто така, анализите покажуваат дека мобилната телефонија е најмоќното средство за дистрибуција на јавни и приватни услуги до стотици милиони луѓе од оддалечените рурални области.

Прочитај повеќе