Таргетираните реклами се дизајнирани да го следат корисникот и да „ги научат“ неговите интереси, дури и пред тој да ги сподели истите со најблиските. Податоците не се само сет на точни податоци, туку се чекор понатаму вод предвидувањата кои го класифицираат корисниците во категории на можни слични интереси. Иако ова звучи воајерски, сепак претераното следење […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис за 1 март најави претставување на четири веб апликации со отворени податоци. Станува збор за апликации кој се изградени врз сурови податоци, а наменети се за сите идни корисници кои сакаат да им дадат смисла на податоците од институциите. Можеби сепак апликациите најмногу ќе им се најдат на новинарите и истражувачите. Проектите кои […]

Прочитај повеќе

Отворените јавни податоци се клуч за да дознаеме што точно се случува околу нас. Од информации за најчести места за сообраќајки до информации за транспарентноста и фер однесување на властите во најразлични сфери. Македонија полека ги отвара своите податоци, досега затворени во некои институциски подруми, но иако процесот оди споро, сепак тоа што навистина фали […]

Прочитај повеќе

Oтворен e нов повикот за апликации за стипендии за 2015 година за обучувачи за податоци коишто ќе ги споделуваат нивните вештини за работење со податоци ширум светот, објави

Прочитај повеќе

Како што интернетот собира што е можно повеќе податоци, и како што институциите ги ослободуваат тие информации, достапни за јавноста, така се отвара прашањето – дали и што може да се направи со тие сурови иотворени податоци? За суровите и слободни информации, и како правилно да се користата за да се направи нешто корисно, ќе […]

Прочитај повеќе

Data scientist, или експерти кои знаат како да ги менаџираат, организираат и, пред се, да им дадат смисла на суровите податоци кои дене се собираат од сите страни, е една од најбараните работи во светот, вели сервисот за онлајн курсеви, Coursera. За да одговори на побарувачката на таленти, Coursera, во соработка на Универзитетот Вашингтон, објави […]

Прочитај повеќе

Светската банка го стартуваше data.worldbank.org сајтот преку кој секој има отворен, бесплатен и лесен пристап до и превземање на податоци и показатели за развој на институцијата.

Прочитај повеќе