Убавината секако не е нешто што ви паѓа на ум кога размислувате за суперкомпјутери. Ова сепак можеби и ќе се промени откако ќе го видите дваесет и петиот најмоќен суперкомпјутер о светот MareNostrum 4. Суперкомпјутерот е сместен во црква изградена во 19 век и е дел од Политехничкиот универзитет на Каталонија. Последната надградба на MareNostrum […]

Прочитај повеќе

САД повторно го има најбрзиот суперкомпјутер на светот. Промената на врвот доаѓа по неколку години доминација на кинеските суперкомпјутери. Суперкомпјутерот е во сопстеност на Одделот на енергија за САД. Summit има можност за 200 петафлопи операции, што е двојно повеќе од досегашниот лидер TaihuLight со 93 петафлопи. Компјутерот ќе се користи за истражувања во астрофизика, истражување […]

Прочитај повеќе

До 2023 година, Европа сака на нејзино тло да биде најбрзиот супер-компјутер. За ова Европската Унија ќе одвои 1 милијарда евра. Суперкомпјутерот ќе пресметува 1 квинтилијардa калкулации во секунда, и со ова ќе биде 10 пати побрз од најбрзите суперкомпјутери денес, пишува Science-Business. Половина од буџетот (486 милиони евра) ќе дојдат Horizon 2020, а остатокот од […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од најмоќните суперкомпјутери доаѓаат од Кина. Ова е заклучокот на анализата за ноември на Top 500. Значителен дел, 202 суперкомпјутери на листата доаѓаат од Кина. Ова покажува дека има промена во „лидерот“ и во бројот на компјутери. Само пред 6 месеци, САД имаа 169 компјутерски системи, а Кина имаше 160. Сега Кина има […]

Прочитај повеќе

Nvidia го претстави својот суперкомпјутер за автономни возила, Drive PX2, кој ќе биде надгрaдба на досегашниот Drive CX. Компанијата го претстави процeсорот на годинешниот CES 2016, првиот голем настан за технологија што се организира на почетокот на годината. Drive PX2 e во изработка целата измината година и во целост е прилагоден на намената за користење […]

Прочитај повеќе

  Бизнисот и науката ќе работат заедно за создавање иновативни компании Создавање на нови суперкомпјутерски апликации, производство на додатоци во исхраната со растителни екстракти, како и иновативен центар за кулинарство, се само дел од проектите што ќе се развиваат во новиот научно-технолошки парк T+IN. Стратешките насоки за развој на технолошкиот парк беа презентирани од неговиот […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама потпиша одредба со која САД ќе се вратат на врвот кога се суперкомпјутерите се во прашање. Потпосот на г. Обама креира нова група за развој на суепркомпјутери – National Strategic Computing Initiative, чија цел е да креира суперкомјутер кој ќе биде 30 пати побрз од најбрзите суперкомпјутери денес и 20 […]

Прочитај повеќе

Shaheen II – Cray XC40 е првиот претставник на арапските суперкомпјутери кој се најде 10-те најмоќни компјутери на Top 500 листата, предводена од кинескиот Tianhe-2. Shaheen II е сместен во Универзитетот за Наука и Технологија Крал Абдула, чини 80 милиони долари и е со моќ од 5,536 петафлопи, што е 25 пати повеќе од претходникот. […]

Прочитај повеќе

Суперкомпјутерот на IBM, Watson, пред повеќе од една година ја започна својата кариера како готвач, а сега e веќе подготвен да понуди рецепти за корисниците што ќе ја користат неговата апликација Chef Watson. Watson при понудата на рецепти не само што ги помни сите рецепти, туку анализирајќи ги предложените состојки креира листа на јадења на […]

Прочитај повеќе

Поради стравување од развој на нуклеарна програма на Кина, САД му изрече забрана на Intel со која ја спречува компанијата да испорача десетици илјади чипови за надградба на најбрзиот суперкомпјутер во светот, кинескиот Tianhe-2, или „Млечен пат 2“. Забраната ја изрече Одделот за трговија на САД поради загриженоста дека со Tianhe-2 може да се прават […]

Прочитај повеќе

IBM ја отвори својата платформа Watson Analytics за сите. Засега сервисот е во бета, но доколку ви се потребни пресметки и анализа од Watson потребно е единствено да креирате IBM id, а алатките ќе бидат достапни по freemium модел. Ова овозможува да ги оставите вашите податоци на Watson, а понатаму алатката ќе ви помогне со […]

Прочитај повеќе

Супер-компјутерот на IBM Watson, кој стана познат откако успеа да победи против луѓе на квизот Jeopardy!, има ново задолжение, да им помогне на поранешните војници да се вратат во цивилство. Станува збор за слична апликација како услугата – грижа за корисници со која Watson го користи своето знаење за да одговара на прашањата на корисниците. […]

Прочитај повеќе