Вообичаено кога некој зборува за суперкомпјутер замислуваме сала преполна со компјутери, рекови и диоди кои трепкаат. Сепак тоа нема да биде случај овде, наместо ова, во прозрачен куфер сместени се 15 микрокомпјутери или 60 процесори.

Прочитај повеќе

IBM ќе им овозможи на сите да го користат нивниот квантен компјутер. Со оглед на тоа дека сè уште станува збор за технологија која е во експериментална фаза, отворeниот пристап не е изненадување. „Сметам дека некои од луѓето ќе научат работи за однесувањето на квантните компјутери на кои ни развивачите не помислиле.“, вели Давид Девиченцо […]

Прочитај повеќе

Супер-компјутерот на IBM Watson, кој стана познат откако успеа да победи против луѓе на квизот Jeopardy!, има ново задолжение, да им помогне на поранешните војници да се вратат во цивилство. Станува збор за слична апликација како услугата – грижа за корисници со која Watson го користи своето знаење за да одговара на прашањата на корисниците. […]

Прочитај повеќе

Во следните пет години IBM во соработка со Холандскиот институт за радио астрономија ќе работи на дизајнирање на „супер компјутер“ кој ќе се користи за анализирање на податоците  кои ќе ги генерира  SKA. SKA (square kilometer array) е супер модерен радио телескоп кој се уште е во изработка, а се очекува да биде завршен до […]

Прочитај повеќе

Jaguar останува најбрзиот компјутер во светот според новата листа на топ500 суперкомпјутери во светот. Во оваа листа на второ место се искачи кинескиот Nebulae, оред американскиот Roadrunner. Најмногу суперкомпјутери има САД со повеќе од половина на листата, додека следуваат Британија со 28, Кина со 24, Франција со 26 суперкомпјутери…

Прочитај повеќе