Еден од стартапите кои важат за најиновативни, Uber, имал цела единица задолжена за крадење на тајните на конкурентите. Ова го покажува еден документ кој е објавен во судскиот спор Waymo против Uber. „Единицата“ имала за цел да украде тајни на конкурентите преку илегален надзор, вели BBC. Единцата во еден случај дури отишла во хотел за […]

Прочитај повеќе

Apple и Samsung повторно се среќаваат пред суд, и овој пат станува збор за патенти. Apple го обвинува јужнокорејскиот гигант за смислено и систематско копирање на популарните функции на iPhone, и бара 40 долари за секој продаден телефон кој ги нарушил патентите. Samsung пак ја обвинува американската компанија дека ги користи за напад врз Android, […]

Прочитај повеќе

Продолжуват судските кавги помеѓу Apple и Samsung. Овој пат во центарот на вниманието е германскиот град Дизелдорф, поточно нивниот суд. Со новата пресуда Samsung доби забрана за продажба на Galaxy Tab 7.7 на целата територија на Европа. Но, подигната е забраната за продажба на поголемиот и редизајниран Samsung Galaxy Tab 10.1N. „Samsung е разочаран од […]

Прочитај повеќе

Оracle нема да добие оштета од една милијарди долари бидејќи судот од Калифорнија пресуди во корист на Google, велејќи дека API-јата на програмскиот јазик Java кои ги користеше Google за Android не можат да се заштитат со авторски права. Oracle во својата тужба вели дека Google морал да плати лиценца за користење на Java API-ја. […]

Прочитај повеќе

Во Сан Франциско започна судскиот спор во кој Oracle тврди дека Google Android ги прекршува неговите патенти и авторските права кои се врзани со програмскиот јазик Java. Софтверскиот гигант бара околу една милијарда долари оштета и забрана на продавање на Android бидејќи Google злоупотребил Java API-ја за Android, кои се, според Oracle, интелектуална сопственост, во […]

Прочитај повеќе

Интернет гигантот им прати на сите Gmail корисници имејл во кој го објаснува резултатот од судскиот спор против него заради пропустите во приватноста на Google Buzz.

Прочитај повеќе