Twitter одби да испочитува барање од њујоршки суд за да предаде информации за корисници кои учeствувале во протестите „Окупирај го Вал стрит“, велејќи дека твитовите припаѓаат на корисниците, не на компанијата. Судот побара од друштвената мрежа да ги предаде твитовите и информациите за Малком Харис кој беше уапсен на 1 октомври заедно со стотина други […]

Прочитај повеќе

Според Wall Street Journal, американската влада обезбедила тајни судски наредби според кои Google и Sonic, мал интернет провајдер, биле обврзани да предадат информации од имејл профилот на Јакоб Апелбаум, 28-годишен активист за човекови права и волонтер во Wikileaks. Во судските наредби кои биле дадени до Google и Sonic имало и барање да се предадат имејл […]

Прочитај повеќе

<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе