Надополнето @ 14.57 ч./19.јануари: Голем број студенти ја бараат датабазата за да проверат дали нивните лични податоци се во неа, со што се овозможува уште поголема злоупотреба на податоци преку дистрибуција на датабазата. Со цел да го спречи ова ширење, IT.mk го објави сервисот за проверка на следниов линк: https://www.it.mk/studentleaks/  на кој со внесување на […]

Прочитај повеќе

Од вчера на интернет циркулира база со лични податоци на 4.739 сегашни и поранешни студенти на факултетите низ Македонија. Случајот е потврден од страна на деканот на Машинскиот факултет во Скопје, од чиј и-мејл и е испратена базата, а повеќе детали може да прочитате на следниов линк. Со цел да ги разјасниме ингеренциите на Дирекцијата за […]

Прочитај повеќе

Со само 22 години, Стефан Митров, основачот на 3Д-академијата M3DS, е најмладиот авторизиран тренинг инструктор на Autodesk. Академијата доби признание од Epic Games, кои официјално ја поддржаа академијата. Неодамна добија и признание од Autodesk за најбрзорастечка Autodesk академија. Дел од знаење и искуството на г. Митров доаѓа од практична работа, работа на разни проекти во повеќе студија во […]

Прочитај повеќе

Технолошкиот фестивал Codefest оваа година ќе се одржи од 7-9-ти април, во Охрид, а овогодинешниов фестивал ќе го одбележи своето 5-то јубилејно издание. Во рамки на фестивалот се одржува веќе добро познатиот Codefest Marathon, кој претставува 32-часовен тимски натпревар во развивање на софтверски и хардверски креативни решенија. Настанот е основан и организиран од страна на организацијата Стартап […]

Прочитај повеќе

Македонскиот стартап Solveo во соработка со doxTeam објавува нов натпревар за идеи. Платформата на шведската компанија IMP Digital, My Great Recipes, сака да го освои пазарот за рецепти за готвење. Учесниците во овој проект треба да креираат кампања за да го остварат ова. My Great Recipes веќе има над 100.000 корисници. На платформата корисниците можат да ги зачувуваат […]

Прочитај повеќе

Платформата Solveo, чија цел е да ги приближи студентите и компаниите преку натпревари и работилници, организира нов натпревар. Овој пат предизвикот го испорача локалната софтверска компанија doXteam. Учесниците во натпреварот треба да изработат стратегија за лансирање на нов производ на doXteam. Натпреварот е отворен за сите студенти, но сепак потребни се некои вештини. Овој пат […]

Прочитај повеќе

За крај на напорната, и се надеваме, успешна испитна сесија, Студенскиот парламент на ФИНКИ организира турнир во Dota 2. Единствен услов за учество е барем еден член да е студент на било кој факултет во Македонија, иако турнирот е отворен речиси за сите. Првите натпревари ќе се одржат онлајн од 29 јуни, а од полуфиналињата турнирот […]

Прочитај повеќе

Со десетици гумени пајчиња сместени во мали играчки, студентите од реномираниот универзитет MIT ќе се обидат да решат дел од проблемите на автономните возила. Проектот треба и да им помогне на учениците да ги разберат сите предизвици со кои се среќаваат креаторите на паметните возила. „Најважно е дека ова го правиме со класот, а научната […]

Прочитај повеќе

LinkedIn презентираше нова апликација, засега достапна единствено во САД, но со план за експанзија, која ќе им овозможи на студентите кои само што завршиле колеџ, полесно да дојдат до работа. Апликацијата ќе им овозможи на студентите уште додека студураат да дознаат колку побарување ќе имаат на пазарот на трудот кога ќе завршат со студиите, во зависност […]

Прочитај повеќе

Студентите од ФИНКИ организираат работилница на која ќе се дискутираат предизвиците кои ги чекаат кога ќе основаат стартап. Startup Workshop е организиран како дел од истражувањето за „Зајакнување на стартап заедницата во Македонија“. Настанот е отворен за сите студенти кои ќе слушнат предавање од Теди Пејоски од G6 Solution, Коста Петров oд PWorld и Љупка […]

Прочитај повеќе

Меѓумурскиот факултет во Чаковец, Хрватска на своите компјутери инсталира LocataNet, со што ќе бидат први во светот каде што ќе може да се практикува виртуелна реалност за отворен простор, јави Netokracija. Мрежата е дел од Project Wonderland финансиран од Европските фондови, и функционира налик на на GPS, но e далеку попрецизна, а за лоцирање се […]

Прочитај повеќе

Студенската организација EESTEC го најави третото издание на Code App, Level Up. Настанот е осмислен да им го приближи веб програмирањето на студентите од кампусот на техничките факултети. Работилницата со траење од една недела ќе се одржи од 29 февруари до 5 март, а целта е здобиеното знаење, студентите да го искористат практично. Обуките кои […]

Прочитај повеќе