Во јули оваа година Арон Шварц, еден од основачите на Reddit и познат активист од САД, беше уапсен под сомнеж за кражба на податоци – околу четири милиони научни текстови од мрежата на JSTOR. Случајот сѐ уште не е разрешен и Шварц, ако биде пронајден за виновен, се соочува со казна затвор до 35 години, […]

Прочитај повеќе

ФИНКИ мора динамично да реагира според развојот на технологиите и да се прилагодува на нив, така го организиравме факултетот, вели проф. д-р. Димитар Трајанов кој е првиот декан на новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство. ФИНКИ е спој од двата информатички института на ПМФ и ФЕИТ, и станува првиот самостоен ИТ факултет во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Прочитај повеќе

Скрипти, книги, белешки, семинарски… mkstudent.com ќе функционира како дигитална библиотека за материјали од скоро сите факултети и насоки. Ок, сајтот е нов, нема купишта документи, но е добра идеја за почеток, а има и опција да додадете ваш материјали со што ќе се збогати библиотеката.

Прочитај повеќе

Khan Academy е непрофитна организација која цели кон тоа сите да добијат бесплатно и квалитетно образование каде и да се. На страницата има повеќе од 2.100 видеа со едукативен материјал, кои се сржта на нивната идеја, поткрепени од нивниот аналитички софтвер кој ја оформува целата идеја.

Прочитај повеќе

Сите студенти кои сакаат да аплицираат за стипендија ќе можат да го направат тоа преку електронска пријава на http://mon.gov.mk/, сајтот на Министерството за образование и наука (МОН).

Прочитај повеќе

Индискиот таблет од 35 долари е наменет за учениците од основните, средните училишта како и за студентите со цел да им се даде можност и на сиромашните да напредуваат во учењето.

Прочитај повеќе