Најголем дел од програмерите својот ден го минуваат седејќи на бирото пред својот компјутер. Сепак за секој осум часа кои ги минувате зад бирото потребно е да се размрдате барем еден час. Истражувањето на Lancet покажува дека дека опасноста од компликации и прерана смрт кај луѓето кои само седат 8 или повеќе часа е 9.9% во […]

Прочитај повеќе

Апликацијата Strava ги споделува податоците на војниците кои вежбаат. Благодарение на алатките за визуелизација, војската постојано ги споделува своите локации за време на тренинзите. Пропустот не е нов, туку сега го објави Нејтан Русер. Студентот размислувал и му текнало дека има голем број на војници во базата, и дека следење и споделувањето на нините податоци […]

Прочитај повеќе

Ако сте незадоволни поради недостатокот на велосипедски патеки во Општина Центар, сега конечно може да делувате. Општина Центар започнува со прибирање на податоци за најчестите велосипедските рути по кои возат велосипедистите. На овој проект општината соработува со Архитектонскиот факултет кои преку популарната фитнес апликација Strava ќе собираат и анализираат податоци, но се разбира најважен дел […]

Прочитај повеќе