(Серијалот текстови за претприемачки неуспеси Spotlight on Failure е проект на Inventures.eu. Интервјуата со успешни претприемачи кои често грешеле, имаат за цел да покажат дека стравот од неуспех, присутен често во Централна и Источна Европа, може лесно да биде корисно и едукативно искуство.) Како може да се справивме со вознемиреностa и зошто е тоа важно во нашиот секојдневен […]

Прочитај повеќе

Oсновачот на Tesla Motors и SpaceX, Илон Маск, се плаши дека брзиот развој на вештачката интелегенција може да донесе апокалиптична иднина. Г. Маск е инвеститор во повеќе компании кои ја истражуваат вештачката интелегенција, пред се за да добие информации од прва рака до каде е технологијата. Според тоа што го видел, тој е преплашен дека […]

Прочитај повеќе

Можеме ли да замислиме таков Интернет на кој содржината што ќе се објавува ќе мора да помине низ некаков филтер? Што ако навистина голем дел од Интернет е шкарт и, за доброто на сите, некој одлучи да го подобри квалитетот на содржините? Еве што вели Владата на Р. Македонија за содржините на интернет: “Истражувања покажаа […]

Прочитај повеќе

Околу педесетина сервери во САД, Франција, Британија, Шведска, Германија, Латвија, Литванија и Холандија се запленети од властите во акција да се спречи криминална шема која заработила до 72 милиони долари.

Прочитај повеќе

„Дали сте размислувале дека секој може на Интернет да објави или да монтира дискредитирачка видеоснимка, текст или аудио и со тоа засекогаш да ви ги уништи угледот и кариерата?“ вака започнува текстот на Нова Македонија која користејќи го 9 фебруари како ден за онлајн безбедноста пишува за тоа како луѓето се плашат од интернетот.

Прочитај повеќе

Само 20 отсто од испитаните во нашата анкетата купуваат работи од онлајн продавници. Од 295 луѓе скоро 30 отсто никогаш не би купиле нешто преку интернет, скоро околу 16 отсто сакаат но се плашат, додека 22 планираат да почнат да купуваат бидејќи тоа е иднината. Вкупно луѓе што не купуваат преку интернет се 200 луѓе […]

Прочитај повеќе