Duolingo e повеќе од одлична апликација за учење странски јазик. Но, и покрај тоа, методите кои се применуваат таму можеби не се за секого.  За подобро совладување јазик, некои корисници бараат малку поразлична стратегија. Fluent Forever е апликација за учење странски јазик која се заснова на истоимената книга од Габриел Вајнер. Вајнер, верувале или не, […]

Прочитај повеќе

Duolingo е платформа која на бесплатен и исклучително успешен начин ви дозволува да се втурнете во мисиите за учење нов јазик. Многумина корисници се импресионирани од забавните и уникатни начини за впивање нов јазик во кратки дози, но оние кои копнееја по напредни можности остануваа со празни раце. Не повеќе. За сите оние кои сакаат […]

Прочитај повеќе

Дали чет-ботовите можат да помогнат за подобро учење на јазикот? Еден од најголемите сервиси за учење јазици Duolingo смета дека не само што може, туку и ќе го олесни учењето на странски јазици. Причината за ова е што за учење на јазик треба да зборувате. Корисниците кои се посрамежливи поретко зборуваат и не ги употребуваат […]

Прочитај повеќе

Јазичната бариера се повеќе се намалува, како овие сервиси за автоматски преводи не приближуваат и отвараат јазици кои предходно биле непознати за нас. По примерот на Facebook кој започна да го користи Bing Translate за да преведува коментари и статуси, Twitter сега почнува да тестира слична функционалност. Mashable тврди дека добиле информација од официјален извор […]

Прочитај повеќе

Тwitter ќе го користи Google Translate да преведува твитови во стримот со цел корисниците од различни јазици да споделуваат информации.

Прочитај повеќе

XIHA life е друштвен сервис кој нуди инстант превод на статуси, постови и твитови од Facebook и Тwitter. Сервисот воведе новина – инстант превод на постови – со што стана доста корисен за комуникација со луѓе кои зборуваат јазик кој не го познавате, а кои се ви пријатели.

Прочитај повеќе