Универзитетот Стенфорд објави студија во која се наведува дека голем број од популарните веб сајтови ги откриваат личните податоци на своите корисници, како што се кориснички имиња и мејлови. Од оваа студија може да се заклучи дека нашето онлајн присуство и не е толку приватно како што сметаме дека е, и како што треба да […]

Прочитај повеќе

Тим биоинженери од Стендфорд универзитетот направија реална Pac-mecium игра, во која корисниците можат да контролираа едноклеточните микроорганизми со обичен гејминг џоистик кој ја „контролира поларностa на слабо електрично поло кое е врз течната комора, што влијае врз движењето на парамециумот”.

Прочитај повеќе

Студент од Станфорд универзитетот доби работа во YouTube откако го креираше YouTube Instant. Импресиониран од Google Instant Ферос Абокадија на својот цимер му рече „се кладиме дека ќе направам YouTube Instant за еден час“. Три часа подоцна тој го објави сервисот.

Прочитај повеќе