Бугарскиот стартап за снимање и презентирање на хајлајти од натпревари во мал-фудбал Join the Players, најавува влез на 5 нови пазари во Европа. Стартапот досега привлече инвестиции од 300.000 евра, а сега бараат 1 милион евра. Join the Players овозможува снимање и преглед на најдобрите моменти од натпреварите. Идејата е на: Николај Андонов, Антон Ценов, Деан Неделчев и Ѓорге […]

Прочитај повеќе

Креаторот на ManageWP, српскиот стартап Devana Technologies, кој од неодамна е дел од GoDaddy престанува да постои како Devana Technologies. Целиот тим на компанијата сега е дел на GoDaddy, а компанијата и официјалнo отвара канцеларии во Србија, јави Netokracija. Devana Technologies е лансиран од 2012 и немаат надворешни инвестиции. Целото решение е во сопственост на компанијата, […]

Прочитај повеќе

CEED-Global ги повикува стартапите на Startup Tours – интересни и информативни работни патувања во европските центри. Првата тура е од 17. до 21. октомври во Берлин, а втората од 14. до 18. ноември во Лондон. Целта е локалните стартапи да се запознаат со светската сцена и она што е потребно за успех на овие пазари. […]

Прочитај повеќе

Викендот во 27. и 28. август се одржа #BalkanChangeMakers. Шеснаесет учесници ја разгледаa актуелната состојба со стартапите во регионот. Организатори на настанот се Нина Николиќ, Армин Коњалиќ и Мерлин Харис; настанот го поддржа и Програмата за претприемништво SECO (SECO EP), прокет поддржан од Владата на Швајцарија. За претприемачите претставниците од регионот ги лоцираа следните проблеми: […]

Прочитај повеќе

Еден од ретките успешни и инспиративни македонски стартапи, Grouper.mk стигна до уште еден значителен јубилеј. Стартапот успеа да продаде 500.000 купони, а оваа бројка е уште поимпресивна доколку се има предвид дека истовремено го пробиваат патот на е-трговијата во Македонија. Овие купони се купени од 110.000 корисници, а услуги обезбедија над 2.000 соработници на Grouper. […]

Прочитај повеќе

Без сомневање најдобрите настани се организираат благодарение на ентузијазмот на организаторите. Пред само три недели Balkan Changemakers’ Weekend беше само идеја на кафе; веќе овој викенд, Струга ќе биде домаќин на дваесетина луѓе, од седум држави, од Југоисточна Европа. „Кога ќе патувате низ Балканот, ќе сфатите дека најголемиот дел од луѓето се жалат и песимизмoт […]

Прочитај повеќе

Seavus организира програма за технички стартапи кои се во рана фаза од развојот. Програмата трае осум недели, и во секоја недела ќе биде разгледувано различно прашање. Ограничувањето е дека сепак Seavus бара технички стартапи за оваа програма. Програмата нуди интензивен развој на идејата; тренинг и менторство; меѓународни ментори кои ќе се вклучат во програмата; пристап до seed-фондови; простор […]

Прочитај повеќе

South Central Ventures инвестираше во белградскиот стартап, кој сака да ве направи попродуктивни, WorkPlus. Овој пат SC Ventures е во улога на ко-инвеститор во соработка со StartLabs. „WorkPlus се обидува да го надмине можеби најголемиот проблем кој го имаат компаниите, евидентрирање и слeдење на времето на вработените. Соодветното менаџирање со времето е клучно за напредокот на компанијата. Задачите […]

Прочитај повеќе

Сервисот Sifu на новосадскиот стартап dryTools, првиот стартап во кој фондот South Central Ventures инвестираше 300.000 евра, наскоро ќе биде отворен за тест за сите заинтересираните корисници. Sifu е наменет за сите кои развиваат мобилни и веб апликации, тој генерира основен код што им помага на девелоперите да работат единствено на креативниот дел од производот. […]

Прочитај повеќе

Блаже Аризанов прв пат ја посети Индија како практикант пред пет години. Денес е вљубен во егзотичната земја каде заедно со Нанд Сиг и Санчет Сет го основа StayUncle, стартап кој го привлече вниманието на светските медиуми како Huffington Post и Business Insider бидејќи им се спротистави на конзервативните табуа. Ако ви е познато името, […]

Прочитај повеќе

Норвешка се надева дека стартапите ќе можат да го одржат економскиот раст откако ќе снема нафта, но и во периоди во кои цената на нафтата е ниска. Енергетската гранка е најинтересна за инвеститорите, а и високите плати во нафтената индустрија го прават преминот потежок, но Норвешка нема да се откаже од својата намера. Норвежаните не […]

Прочитај повеќе

#Brexit сè уште е во центарот на вниманието на светот, откако Велика Британија изгласа да се отцепи од Европската Унија. Зад одлуката стојат различни причини, идеали и лобирање, дури и кај претприемачите и стартапи кои сега се загрижени поради оваа одлука, постои поделеност. Неизвесноста за што ќе се случи по #Brexit е поголема бидејќи Британија во […]

Прочитај повеќе