За разлика од САД кaде инвеститорите се тркаат за ИТ компании, во Европа има помалку интерес бидејќи се работи за мулти-културен пазар на повеќе јазици каде секоја земја си има свои закони и правила на игра. Но, како што стануваме дигитално општество, како што ЕУ ја турка Дигиталната агенда, така и интересеот на инвеститорите се […]

Прочитај повеќе

Airbnb e oдличен пример на се-попопуларните стартапи за сместување чиј потенцијал беше награден со инвестиција од 112 милиони долари за понатамошно развивање. Идејата дека преку Веб лесно може да се најде или изнајми стан станува се популарна, бидејќи сега може да се искористи друштвениот граф, односно корисниците да ги направат рецензија за местото која ќе […]

Прочитај повеќе

Меѓу 3-7 октовмври во Виена ќе се одржи еден од поголемите европски стартап собири

Прочитај повеќе

И покрај верувањето дека се стартува од млад, сепак Закерберг, Бил Гејст, Стив Џобс и основачите на Google, Брин и Пејџ, не се вообичаените примери кога станува збор за стартап компании. Напротив, поголемиот дел од сите стартапи се стартувани од поискусните претприемачи, oд луѓе кои се постари од 30 години, покажува извештајот (.pdf) на Global Entrepreneurship Monitor.

Прочитај повеќе

Идејата треба да се реализира, вели 18-годишниот Свен Капуџија од Хрватска, кој е креатор на Trambus, апликација за јавен превоз која го освои второто место на европскиот натпревар Startup 2.0.

Прочитај повеќе

Повикајте такси само со еден клик без да го знаете телефонскиот број – ова е идејата зад Тaksiko, победничката мобилна апликација на европскиот Startup 2.0. Aпликацијата е навистина интересна и ветува. Taksiko не само што го поврзува корисникот и најблиското такси користејќи гео-локација, туку се споделува дестинацијата и цената меѓу двете страни, се следи таксито, се води статистика за секој клиент, и им се нудат попусти за лојалност на клиентите.

Прочитај повеќе

Fourquare само по две години од стартувањето влезе во одлично-за-негов-раст партнерство со гигантот American Express. Соработката ќе значи дека секој корисник на кредитните картички ќе има попуст во некои продавници и ресторани кога ќе се чекира и плати со картичката.

Прочитај повеќе

На 24-26-ти јуни се одржува првиот Startup Weekend во Скопје. Интересниот концепт на настанот е да се соберат 50 креативци кои ќе споделат своја идеја за стартап бизнис, ќе бидат одберени најдобрите потенцијални идеи и ќе се креираат тимови водени од истакнати ментори кои ќе започнат свој стартап бизнис.

Прочитај повеќе

Лесниот, брзиот и безбедниот начин да се повика такси преку мобилен телефон стана најдобрата апликација во Eвропа. Српскиот Taksiko победи на европското Startup 2.0 натпреварување во Билбао на интернационалната Nonick 2011 конференција за интернет трендови.

Прочитај повеќе

Instagram за iPhone надмина 5 милиони корисници, односно 625.000 корисници по месец откако постои апликацијата. Преку стартапот во осумте месеци од кога е стартуван се има споделено 95 милиони фотографии, по 860.000 на ден. Aпликацијата за споделување и модифицирање на фотографии има по 1.25 милион корисници за секој вработен во Instagram, односно стартапот има само 4 вработени.

Прочитај повеќе

Две регионални мобилни апликации влегоа меѓу петте финалисти на Startap 2.0, европски натпревар за мобилни апликации. Trambus и Taksiko ќе имаат шанса да импресионираат на Nonick, интернационална конференција за интернет трендови во Билбао на 17-18 јуни.

Прочитај повеќе

Комуникации блогот во својот петти подкаст ги најави локалните Skopje Startup Weekend и Mobile Monday настани кои ќе се случуваат во Скопје во мај и јуни.

Прочитај повеќе