Иновацијата може да биде задушена од планови за да се воведат дигитални клучеви на мултимедијалната содржина во јадрото на веб технологиите, предупредуваат од Electronic Frontier Foundation (EFF). Клучевите ќе овозможат заклучување на сликите и видеата, а со тоа ќе се оневозможи и нивното споделување, велат од EFF. EFF кои се во борба со компаниите и […]

Прочитај повеќе

ЕУ инвестира 14 милиони евра во Webinos проектот чија цел е да направи платформа за креирање универзални апликации за мобилни, PC, телевизија и уреди во автомобили. Проектот го води Институтот Фраунхофер, односно истата група научници кои го развија MP3 форматот.

Прочитај повеќе

Новите веб стандарди се отворени, доверливи, безбедни и ефикасни, вели Apple објавувајќи неколку демонстрации за техничките можности на HTML5, како типографија, разгледување галерија, транзиции, аудио, видео… пример < video > елемент кој може да се манипулира со JavaScript, односно да си додадете свои видео копчиња за контрола кои ќе одговараат на вашиот сајт.

Прочитај повеќе

Деветнаесет медиуми и портали се договорија на принципи и стандарди за меѓусобно превземање и споделување содржина. Иницијативата, објавена во Утрински весник, e последица од незадоволството на медиумите како нивната содржина се превзема од одредени портали и агрегатори на вести. Првичната иницијатива од јануари не беше соодветно направена и беше критикувана бидејќи пред се ги заштитуваше медиумите, без да ги заштити и веб сајтовите, но… се чини дека оваа иницијатива е поконкретна со поспецифицирани правила.

Прочитај повеќе