Mozilla претстави демо на стандард за видео чет кој е додаден во експериментална верзија на Firefox. Овој стандард е изграден врз Web Real Time Communication (WebRTC) кој поддржува видео комуникација и стримање аудио без потреба од плагини како Flash. WebRTC стандардот, изграден со JavaScript и HTML5, е во експериментална фаза, но според Mozilla ќе се […]

Прочитај повеќе

Аndroid доби портал преку кој програмерите ќе се едуцираат за како треба да изгледаат Android апликациите, започнувајќи од типографија, палети со бои, и интеракции со интерфејсот. Целта на Google е да се добие поквалитетно корисничко искуство. Мобилната платформа има околу 400.000 апликации, но проблемот со нив е што голем дел се бесплатни и неквалитетни, често […]

Прочитај повеќе

Сите нови видеа закачени на YouTube, како и 30% од целата видео библиотека, сега се транскодирани во WebM, слободен медиа формат за веб видео и аудио.

Прочитај повеќе

Google во блог пост најави дека ќе ја тргне Chrome поддршката за патентираниот H.264 видео кодек кој е веб стандард, се користи од blu-ray дискови до куп разни веб сервиси и електронски уреди. Сега Google ќе го користи WebM и Theora видео форматите.

Прочитај повеќе

Во Македонија софтверот е скап и поради тоа се пиратира. Пример, 110 евра за Windows Home edition, исто околу 7.000 денари за Office. Toa за некого е вредност на една плата, пари потребни за месечни студии… а треба и пари за друго парче сотфер, нели?

Прочитај повеќе

Ова е еден краток текст во кој ќе се обидам да што е можно по сликовито да објаснам што е RAID технологијата и се што треба да се знае околу неа. Пред се наменето за оние помалку информираните.

Прочитај повеќе