Internet Engineering Task Force (IETF) ги препозна скриените .onion домени како домени со специјална употреба. Додавањето на овие домени на листата е дело на Tor Project и Facebook, како дел од напорите за безбедност на сите корисници „Како резултат на ова, никој нема да може да купи .onion домен за да не дојде до конфликт […]

Прочитај повеќе

По Hearthbleed и Shellshock се појави новa главоболка за безбедносните експерти. Истражувачите на Google открија безбедносен пропуст во веб-енкрипцијата кој би можел да им дозволи на хакерите преземање на имејл, банкарски сметки и слични профили. Името на овој нов пропуст е POODLE – Padding Oracle On Downgraded Legacy Encryption, а го открија Таи Дуонгм, Криштоф […]

Прочитај повеќе

Иран против Америка? Или пак само способен и искусен хакер кој си има свои причини? Украдените дигитални сигурносни сертификати кои се користат за онлајн трансакции во сопственост на Google, Microsoft, Skype и Yahoo, иранскиот хакер вели дека успеал да ги пробие сам, наоѓајќи слабост во системот, негирајќи ја поврзаноста со иранската влада.

Прочитај повеќе

Digital Society направи тест за основната безбедност на единаесте популарни веб сервис, давајќи им оцена од А до F, A значи 5, а Ф =1. Најуспешен на тестот се покажа Gmail.com, со чиста петка, додека Google.com доби тројка (C). Интересно Facebook и Twitter ги паднаа тестовите, односно се покажаа како најранливи сервиси.

Прочитај повеќе

Кога ќе пребарувате нa Google од сега ќе можете да го користите енкриптираното пребарување и со тоа да бидете побезбедни, а вашите информации да останат ваши, да не бидат собирани од сајтови. Сервисот може да се најде на https://www.google.com.

Прочитај повеќе