SpeakOut е апликација креирана како дел од предизвикот „Generation Unlimited“ од 6 средношколци. Александра, Амра, Данче, Дарио, Матеј и Мила се дел од тимот АндроМета, а со оваа апликација сакаат да му кажат НЕ на насилството врз нивните врсници. Физичкото насилство и онлајн малтретирањето се сериозен проблем. Во своето истражување тимот на АндроМета откри дека од […]

Прочитај повеќе

Бојан Серафимов, Климент Серафимов, Васил Кузевски и Филип Беџовски се враќаат од Тајпеј, Тајван, со еден сребрен и два бронзени медали на 26-тата Интернационална олимпијада по информатика. Според Здружението на информатичарите на Македонија, ова е најголемиот успех на македонски програмери на интернационалните натпреварување по информатика. Македонскиот тим беше предводен од двајца ветерани од ФИНКИ, Миле […]

Прочитај повеќе

Google Code-in е натпревар за ученици од средните училишта (13-17 години) со цел да се охрабрат младите да учествуваат и придонесуваат во изработка на софтвер со отворен код. Овој натпревар сигурно на повеќето од средношколците ќе им биде прва средба со светот на слободниот софтвер. Во натпреварот се вклучени организациите кои имаат искуство со менторирање студенти […]

Прочитај повеќе

<Надополнето @ 19.25> По објавувањето на текстот, бевме контактирани од маркетинг агенцијата на ИМБ Млекара кои не известија дека сите досега постирани лични податоци од страна на корисниците се отстранети и играта ќе биде моментално паузирана. Утре, по состанување со клиентот ќе ни достават официјално известување за што ќе се случи понатаму со случајот. </надополнување>

Прочитај повеќе

Образовниот портал Skoool.mk нуди едукативен и интерактивен материјал за ученици од прво до деветто одделение, а има и содржина за средношколци.

Прочитај повеќе

Mojakariera.com.mk го стартуваше вториот саем за кариера „E-Career Fair” кој трае целава недела. На онлајн саемот студентите и сите заинтересирани можат да учестуваат во чатови во живо со преставници од македонските компании и симулации за интервјуа, со тоа нудејќи им можност да започнат да си ја градат кариерата.

Прочитај повеќе