Индиската компанија iYogi со застрашување и измама ја зголемува својата продажба, вели обвинението пред судот во Вашингтон. Компанијата дополнително лажела дека има врски со Microsoft, Apple и Hewlett-Packard. iYogi е една од најголемите независни компании за техничка поддршка. Она за што е обвинета компанијатa е дека вработените во iYogi преземаат контрола врз компјутерите на корисниците […]

Прочитај повеќе

Посетителите на форумот на Escapist забележале интересна клауза во Услови за користење на онлајн продавницата за игри на ЕА Origin. Според оваа клаузула Еlectronic Arts можат слободно да го скенираат и да собираат податоци од вашиот компјутер. 2. Согласност за собирање и користење на податоци. Се согласувате дека ЕА може да собира,користи, зачувува и пренесува […]

Прочитај повеќе

Од крадење на лични податоци, бришење на податоците на мобилниот, вклучување во зомби ботнет мрежа и намерно праќање на пораки до премиум броеви. Сите овие се реални опасности од злонамерниот софтвер кој станува се „попопуларен“, во 2010-та се забележани 2.500 напади на мобилни уреди наспроти само 853 во 2009-та, вели безбедносната компанија Bullguard во својот […]

Прочитај повеќе

Ботнети се мрежи од компјутери кои се земени како “заложници” од страна на злонамерен софтвер кој ги контролира и најчесто испраќа СПАМ или други активности и е целосно контролиран од страна на напаѓачот. Овие мрежи несомнено растат во број и моќ. Ботнетите се далечински контролирани од самите создавачи на злонамерниот код или пак од други сајбер криминалци кои можат да пристапат до нив.
 
Ботнети првично беа создадени со цел да испраќаат СПАМ. Тие беа навистина корисни за спамерите бидејќи ги сокриваа вистинската локација и идентитет на спамерот, создавајќи дополнителни тешкотии за анти-СПАМ софтверите. Корисноста на ботнет мрежите подоцна се прошири и за DoS напади, собирање на приватни информации преку снимање на внесени карактери преку тастатура (keyloggers) и други.

Прочитај повеќе