Закажан е нов Startup Grind Skopje за 21 април. Гостуваат Глигор Дачевски и Кирил Јакимовски кои ќе го претстават својот нов стартап DoxBee, и ќе зборуваат за нивното искуство со освојување на светот. Глигор е ко-основач на најголемата македонска софтверска компанија, Seavus, и основач на SportyPal, најуспешниот спортски стартап во земјава. DoxBee му е нов […]

Прочитај повеќе

Глигор Дачевски, основачот на стартапот Creation Pal кој е познат по популарната фитнес апликација SportyPal, најави дека „соработката со Intel е незвесна“ по нивното учество на Mobile World Congress во Барселона, каде компанијата учествуваше во EMMINVEST тренинг семинар за иновативни мобилни компании од Европа. „Тие покажаа цврст интерес за имплементација на развојните алатки кои ги […]

Прочитај повеќе

Дали знаете некој македонски стартап, било тоа да е веб сервис, компанија или мобилна апликација? Како се снаоѓа тој стартап, дали е финансиран и дали има потенцијал да излезе надвор од Македонија или е фокусиран само на локалниот пазар? Според податоците од Државниот завод за статистика од 2010 година, од вкупно 75.497 активни деловни субјекти […]

Прочитај повеќе

За мобилната фитнес апликација SportyPal пишувавме пред скоро две години, во периодот кога апликацијата се појави на пазарот. Денес SportyPal успеа да стане една од најдобрите мобилни спортски апликации на светската сцена и влезе во соработка со Sony Ericsson да биде преинсталирана во нивните мобилни уреди и други спортски додатоци. SportyPal е мобилна апликација креирана […]

Прочитај повеќе

Позитивни импресии, срамежлива-за-дискусија публика, добри примери на успешни апликации и проблеми со микрофонот… сé на се, првиот македонски Mobile Monday беше интересен настан кој ги собра мобилните ентузијасти и програмери да дискутираат за како се развива .мк пазарот, да се чујат примери за успешни апликации и да се види како понатаму во развојот на истите.

Прочитај повеќе

Stribe е победник за најдобра start-up компанија на LeWeb ’09. На најголемата ИТ конференција во Европа, која се одржа минатата недела присуствуваа доста атрактивните имиња од Силиконската долина.

Иако на конференцијата имаше интересни разговори и најави, сепак би се задржал на најинтересниот дел од конференцијата – start-up натпреварувањето. Се работи за start-up, почетнички, компании oд Европа кои нудат нова и интересна идеја за веб сервис. Од над 130 апликанти, се одбраа 16 кои се претставија на конференцијата. Подолу се дел од нив, а првин се наградените.

Прочитај повеќе

SportyPal e бесплатна спортска апликација за мобилен телефон, поточно апликација коja вклучува неколку елементи за да овозможи подобро искуство додека џогирате, шетате подолго во природа, возите велосипед или ролерки… Aпликацијата користи GPS технологијата за да ја мапира стазата по која се движите, истовремено собирајќи разни податоци за трчањето: темпо, движење, растојание, потрошени калории…

Прочитај повеќе