Секојпат кога ќе ви притреба некоја слика, дали за вашиот веб сајт, блог, или слично, претпоставуваме дека обично одите преку пребарувачкиот енџин Google Images. Нема ништо лошо во тоа, но некои од фотографиите кои ги преземате на овој начин можат да подлежат на одредени (авторски) права и ограничувања. Unsplash е веб сајт кој ви нуди […]

Прочитај повеќе

Wikipedia e една од најдрагоцените веб дестинации и ризница од непресушно знаење. Но, како и сите други работи, не е без мани. Everipedia е дигитална енциклопедија која не е тука да ја замени Wikipedia, но лесно може да понуди освежителна разонода со значително помодерниот дизајн и малку поразличен начин на функционирање. Everipedia се темели на принципот […]

Прочитај повеќе

Имање два или три монитори еден до друг знае да го направи искуството значително попријатно и поефикасно, но што доколку немате ниту доволно простор ниту пак сакате да трошите пари за купување дополнителен монитор? Spacedesk нуди интересно решение така што ви дозволува да приклучите и користите како втор екран таблет или, во ситуации на екстремен […]

Прочитај повеќе

Порано или подоцна, ќе биде потребно да испратите бројни фотографии, видеа или слични мултимедијални фајлови. Проблемот при испраќање мноштво вакви работи е тоа што често сте ограничени со просторот и, повеќето и-мејл сервиси и социјални мрежи нема да ви дозволат да префрлите, пример фотографии од 100MB. За такво нешто, се препорачува да се искористат потенцијалите […]

Прочитај повеќе

Споделувањето е добро, тврдат контроверзните и иновативни Uber и AirBnB. Ова е основниот бизнис модел со кој работат двете компании иако често имаат проблеми со традиционалните бизниси кои им се директна конкуренција. Двата стартапи за себе велат дека единствената услуга која ја нудат е спојување на корисници на кои им е потребна услуга, но такси […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Chrome за iOS сега ќе дозволи да се споделуваат веб страни на друштвените мрежи Facebook, Twitter и Google+. Ова функцоналност ќе може да го направи мобилниот Chrome уште попопуларен како што е десктоп верзијата. Покрај споделувањето, мобилниот прелистувач има опција за синхронизирање на табови, синхронизација меѓу iOS и десктоп компјутерот и снимање […]

Прочитај повеќе

Новата и се-популарна друштвена мрежа Pinterest пренасочува повеќе сообраќај од конкурентниот Twitter, се вели во истражување на алатката за споделување Shareaholic. Податоците за пренасочениот сообраќај „refferal trafic” се земени од 200.000 издавачи кои имаат вкупно 270 милиони уникатни месечни посетители. Ова се неверојатно статистики кои го истакнуваат потенцијалот на Pinterest, две години стар сервис со […]

Прочитај повеќе

Како што беше најавено, контроверзниот торент сајт Pirate Bay од денеска станува the Magnet Bay по функционалност. Сега ќе бидат избришани сите торент датотеки освен тие торенти што имаат десетина „peers“ или помалку во случај корисниците да не имаат торент клиент што е постар, и не поддржува magnet датотеки. Во основа сите верзии на популарните […]

Прочитај повеќе

Sкype објави дека новата 2.6 верзија за Android ќе може да се споделуваат слики, видеа и фајлови со пријателите и фамилијата. Новата верзија исто така не троши толку многу од батеријата и има поддршка за цел екран на таблет компјутери кои работат на nVidia Tegra 2 процесор, како на пример Motorola Xoom и Samsung Galaxy […]

Прочитај повеќе

Колку пати до сега ви се случило да сакате да споделите со вашите пријатели огромни документи, но не сте можеле, па сте морале со USB да одите до кај нив, или да чекате денови да ви го вратат назад? Со веб апликацијата Justbeamit од сега ќе можете да префрлате големи документи без да морате да […]

Прочитај повеќе

Click.to е апликација за Windows XP, Vista или 7 кој ја претвара познатата комбинација за копирање на селектиран текст, ctrl+c, односнo copy функцијата, во супер алатка за споделување содржина на разни сервиси: Facebook, Twitter, Google, Gmail, Word, Excell, Flickr, Еvernote и многу, многу други. Инсталирајте го овој додаток за Windows и одберете го софтверот и […]

Прочитај повеќе

Facebook најави неколку промени во обид да го подобри споделувањето. Беше објавен нов интерфејс за преглед на фотографии со поголема резолуциjа, од сега ќе бидете известени ако некој ве тагира на слика, и се претставија нови опции за споделување статуси и подобра приватност. Овие новини, кои Facebook ги стартува постепено, сега се достапни за скоро […]

Прочитај повеќе