Microsoft објави интересна информација за најпробиваните кориснички лозинки од страна на автоматските напади. Статистиката која опфатила десетици илјади лозинки, покажала дека стандардна должина на лозинки е 8 карактера, а просечното корисничко име е 6 карактера.

Прочитај повеќе

Dropbox е генијален сервис за складирање на фајлови од еден компјутер и нивно споделување и пристапување од друг компјутер, дури и мобилен телефон, без да се замарате со USB, закачување на интернет… и други начини на пренесување фајлови од еден до друг компјутер. DropBox ќе отвори посебен фолдер на вашиот компјутер. Потоа преку веб сервисот […]

Прочитај повеќе

Google објави на својот Gmail блог неколку совети за тоа како да си направите безбедна лозинка за вашито имејл, Facebook профил… „Дури и одлична лозинка нема да ве сочува да бидете измамени, но имајќи една што е лесна за паметење за вас и тешка да се погоди за другите, е паметно безбедносно решение бидејќи лесните шифри се oткриваат лесно.“, пишува Google.

Прочитај повеќе

Со Evernote можете да си ги соберете сите информации кои ви се интересни, да си ги складирате на страна и да ги прочитате и искористите кога сакате. Интересно е што сервисот може да се користи со друштвени мрежи, мобилни, веб сајтови и да фаќате забелешки и тоа видео, слики, текстови, аудио … сè што сакате […]

Прочитај повеќе

Луѓето кои ја создадоа популарната онлајн заедница на дигитални артисти кои учествуваат во дневни натпревари, Worth1000.com, се исто така одговорни за уште еден интернет веб проект, односно станува збор за дизајн платформата Aviary, која претставува колекција од веб 2.0 алатки и апликации за креативни дизајнери. Платформата е базирана на Flash и работи директно од вашиот […]

Прочитај повеќе

Security Accounts Manager или SAM фајлот во Microsoft Windows 2000/XP/2003 служи за складирање на кориснички лозинки во заштитена база на податоци. Клучот кој се користи за енкрипција на лозинките е случајно произведен од страна на Syskey услугата. Значи syskey услугата се користи за енкрипција на SAM фајлот.

Прочитај повеќе