Сега ќе има што да читате на вашиот Android. Блог платформата Medium објави своја апликација за Android преку која ќе се прикажуваа најинтересните содржини. Aпликацијата беше во бета веќе подолго време, и наликува на iOS верзијата која се користи веќе подолго време. Сепак сега се работи за официјална верзија преку која ќе може да читате […]

Прочитај повеќе

Dodge Hero е нова македонска игра за Android, направена од двајца средношколци што не сакаат да ги именуваме. Можеби се кријат бидејќи нивната игра ќе ве изнервира. Dodge Hero има многу едноставен гејмплеј. Се вртите во круг и се што треба да направите е да кликнете на екранот за да ги избегнете препреките. Но, играта […]

Прочитај повеќе

Great Suspender е екстензија за Google Chrome со која се надминува најголемиот проблем кој доаѓа со прелистувачот: „вечната глад“ за сите ресурси кои му се на располагање, најмногу меморијата. Екстензијата ги суспендира сите табови за кои не ви се потребни, но не сакате да ги затворите. Great Suspender доаѓа со можност за автоматско деактивирање на […]

Прочитај повеќе

Фондацијата е-Македонија, основана од Македонски Телеком, ќе инвестира 8.000 евра, по 4.000 евра, во две е-Училници преку кои ќе се обучуваат социјално загрозените граѓани. Обуката ќе биде бесплатна и ќе биде наменета за предавање на основно ИТ вештини, како користење на софтвер за документи како Word и користење на интернет и отварање имејл. Целта на […]

Прочитај повеќе

На неодамнешно предавање на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), новинарот и ТВ водителот Огнен Јанески говореше пред студентите зошто таканаречените „soft skills“ му се потребни на секој, посебно на ИТ студентите. На ИТ факултетите не се предаваат комуникациски вештини, што е и мотив да се организира предавањето, иако тие вештини се клучни. […]

Прочитај повеќе

(Серијалот текстови за претприемачки неуспеси Spotlight on Failure е проект на Inventures.eu. Интервјуата со успешни претприемачи кои често грешеле, имаат за цел да покажат дека стравот од неуспех, присутен често во Централна и Источна Европа, може лесно да биде едукативно искуство.) Да бидеш инвеститор значи да бидеш некој кон не се плаши од неуспеси, туку некој што ги […]

Прочитај повеќе

Новата книга за Мaриса Маер, Мarissa Mayer and the Fight to Save Yahoo! од Николас Карсон, ги опишува проблемите кои г-ѓа Маер ги има како директор во Yahoo, компанија која има за цел да се редизајнира себе си од досаден пребарувач во бренд кој ќе им се допадне на помладите. Еден обид за тоа е […]

Прочитај повеќе

WordPress како платформа за менаџирање содржина добар дел од својата популарност им ја должи на одличната заедница од програмери кои креираат додатоци, т.е. екстензии. Овие додатоци се најразлични и често програмерите ги креираат првин за да си помогнат себеси. Тоа беше и причината што Борис Кузманов си направи своја екстензијата sTRASHo, со која може побрзо […]

Прочитај повеќе

Gitskarios for Github e Android апликација од Alorma, која привлече интерес од GitHub заедницата откако беше повлечена официјалната Github апликација од Google play. Според дел од корисниците, станува збор за апликација која е подобра од официјалната GitHub апликација. (Фала до Александар што сподели линк) ping @itcommk https://t.co/1Bu43iCjs9 — Ниневски (@aleksandar_9) April 10, 2015 Токму ова […]

Прочитај повеќе

Swoosh Presentation Control е апликација за Android која го поедноставува управувањето со презентациите и е одлично решение за сите кои често користат презентациите во својата работа. Апликацијата овозможува со едноставна гестикулација, поминување со раката над телефонот да се управува со презентацијата, односно да отидат слајд напред или да се вратат на претходниот слајд. Сетирањето на […]

Прочитај повеќе

Job Fair Vol. 2 е отворен настан на кој студентите ќе се запознаат со компаниите, кои пак ќе можат преку нивното CV да најдат таленти за идни вработувања. Саемот за вработување и кариера е закажан од 5 до 7 мај, на комплексот технички факултети и, за прв пат на Факултетот за дизајн на мебел и […]

Прочитај повеќе

3D Digit е интензивна, еднонеделна работилница за 3Д моделирање и анимација, закажана за периодот од 20 до 27 април оваа година. Работилницата е во организација на Студенскиот парламент на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), во соработка со реномираното македонско студио Fx3x и акселераторот NewMan’s Business. Можноста за учество на 3Д-работилница со луѓе […]

Прочитај повеќе