Tweetbot објави четврта верзија на својата апликација, која веднаш доби позитивни оценки, дури и беше наречена како „најдобриот начин за користење на Twitter на iOS“ од Verge. Станува збор за нова апликација, надградба на постоечката Tweetbot 3, која е универзална и за iPhone и за iPad, но iPad апликацијата овозможува значително поголема функционалност. Најголемата предност […]

Прочитај повеќе

(„Стартап алатки“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Не секоја идеа може да прерасне во реален бизнис. Сите ние имаме идеи, некои одлични некои не толку […]

Прочитај повеќе

Несомнено веќе сете ги забележале дека видеата на Facebook сега автоматски започнуваат со плејбек и без ваша дозвола. Може да го прегледате видеото, да кликнете за звукот и да ги видите сите реклами кои би му донеле пари на Facebook. Но, иако опцијата е корисна за сите, бидејќи покажува повеќе од видеото, сепак постојат две […]

Прочитај повеќе

Четврта година по ред на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) ќе се одржи воведен курс за програмирање, организиран од Институтот за компјутерски технологии и инженерство при ФЕИТ. Иако [email protected] 2015 е наменет за идните студенти на факултетот кои немаат претходно програмерско искуство, целта на курсот е да мотивира што повеќе луѓе да програмираат, […]

Прочитај повеќе

Прилепската Академија Микросам организира конкурс за бесплатен курс за инженерски помошници во машинството. Курсот ќе започне на 21 септември и ќе се спроведува 4 месеци. Ќе се изучуваат следните предмети: инженерска математика и физика; структурна анализа; техничко цртање и моделирање; и машински елементи. Предавањата во текот на курсот ќе ги држат универзитетски професори и искусни […]

Прочитај повеќе

Добри вести за сите корисници на Snapchat од Македонија. Стартапот G6 Solutions изработи геофилтер стикери за Скопје кои сите корисници на Snaphat можат да ги додадат на сликите кои ги испраќаат. „Во G6 сакаме да придонесеме и да ги направиме луѓето посреќни, сакаме и предизвици, па одлучивме да направиме стикер за Скопје и да го […]

Прочитај повеќе

(Овој пост е првично објавен на блогот на Мартин Димовски, попознат на веб како Lacialec. Реобјавен е со негова дозвола) Прво се мислев дали на македонски или англиски да го пишувам постот, но сепак мислам дека со реклами, анализи, preview итн. итн.. малку и можеби се претера. Но сепак кога Microsot е во прашање и […]

Прочитај повеќе

Доколку имате проблем да само-контрола, и наместо да се посветите потполно на обврските, вие трошите време на друштвените мрежи и интернет мачиња, тогаш Sаent може да биде решение. Станува збор за bluetooth уред/копче со чие притискање автоматски се блокира се што може да му го одвлече вниманието на корисникот. Начинот на функционирање најнапред бара од […]

Прочитај повеќе

Google Translate може навистина да ви се најде доколку летово планирате да одите на одмор во држава чиј јазик не го познавате. Апликацијата сега овозможува превод од нови 20 јазици, сега вкупно 27. Новите јазици кои се достапни сега се: бугарски, каталонски, хрватски, чеки, дански, холандски, гилипински, фински, унгарски, индонезиски, литвански, норвешки, полски, романски, словачки, […]

Прочитај повеќе

Геолокациското блокирање е најверојатно едно од најздодевните и најфрустрирачките искуства кое корисниците веќе и пречесто го доживуваат на интернет, иако за дел од сервисите можеби станува збор за оправдано блокирање, дел, пример нови трејлери на серии или филмови речиси без причина се блокираат. TunnelBear е сервис кој овозможува преку VPN (виртуелна приватна мрежа) да ја […]

Прочитај повеќе

SlidenJoy е интересен нов уред кој овозможува проширување на екранот на лаптоп компјутер. Поголе екран, велат основачите, значи и поголема продуктивност. SlidenJoy се прицврстува на задната страна од веќе постоечкиот монитор на лаптопот, а одлево и оддесно се извлекуваат два дополнителни екрани кои би можеле значително да ја олеснат работата на дел од корисниците, иако […]

Прочитај повеќе

Креирањето на сопствена компанија не е едноставно, ниту се случува преку ноќ. На основачите им се потребни куп информации, куп читање за да стигнат до одлини идеи, и еден куп учење од поискусните. Затоа стартапите често остануваат одвратени од замислата, без доволно самодоверба, како нивниот стартап да е невозможен. Но, постои интернетот и сите кул […]

Прочитај повеќе