Ways2Help е платформа развиена со цел луѓето полесно да можат да си помогнат едни на други. Платформата е развиена како дел од Startup Weekend хакатонот, кој оваа година поради пандемијата се одржа онлајн. Ways2Help го освои првото место на Skopje Startup Weekend – Covid 19 edition. Платформата ги поврзува добротворните организации и луѓето кои имаат […]

Прочитај повеќе

Клубот на млади креативци при локалната библиотека „Гоце Делчев“ поддржани од 20 средношколци – волонтери, на 31 мај и 1 јуни, реализираа практична работилница под отворено небо, за урбанизирање на неколку локации во Велес под насловот „Урбанизирај се!“. Овој проект беше поддржан и од СмартАп – Лабораторија за социјални иновации и Американската Амбасада Скопје. Проектот […]

Прочитај повеќе

Skills that pay the bills е подкаст на Радио МОФ. Подкастот, разработува теми како претприемништво, младински вештини, самовработување, иновативност, маркетинг, состојба со родовиот јаз во приватниот сектор и слично. IT.mk не учествува во креирањето на содржината, но веруваме дека овие теми се важни и треба да ги споделиме со читателите. Темата на првата епизода од новата […]

Прочитај повеќе

На 7ми март ќе се одржи четвртото издание на Tech.O, во организација на Valoso Hub. Темата на дискусија оваа година ќе биде “Општествено влијание и еднаквост преку иновација и технологија”. На оваа ќе може да се запознаете подобро преку говорниците на настанот; Едвард Гонзалес, директор за генерален развој во УСАИД Македонија Душко Чифлиганец, заменик генерален директор на Адора […]

Прочитај повеќе

Националниот центар за развој на иновации и претприемничко учење (НЦРИПУ) организира натпревар за најдобра идеја за социјално претпријатие, како дел од проектот СПИР – Социјално претприемништво за инклузија на Ромите. Проектот е финансиран од страна на Европската комисија во рамките на грантовата програма „Поттикнување на социјална инклузија и вработување на локално ниво“ Сите кои се […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Веднаш штом ја запознав стартап сцената во Брно, благодарение на прекрасните дами од JIC StarCube, заминав да откријам уште едно кул место во градот. Огранок на Impact Hub мрежата е сместен во стара индустриска […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Минатата година прв пат слушнав за Social Impact Award. За прв пат, Македонија беше дел од 10-те земји што го организираат натпреварувањето за студенти и јас без задолжена да ја зголемам свеста за […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ, стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie, во кој објавува интервјуа со регионални стартапи) Се чини дека има бум во социјално претприемништво во 2016. Споредено од пред една-две години, никој во мојот круг на пријатели и познаници немаше поим за што е социјален бизнис, но во 2016-та Forbes […]

Прочитај повеќе

За 16-ти март е закажана TEDxSalon сесија, која е прва сесија од шесте предвидени TEDxSeptemvriskaSesijaSalon. Темата ќе биде „Социјални иновации – Нов пристап кон решавање на општествени предизвици”. Дискусијата на настанот ќе ја отворат гостите Климентина Илијевски и Афердита Хаџијаха Имери, кои ќе бидат тука доколку треба да се објаснат термини или да се даде […]

Прочитај повеќе

Награда за социјално претприемништво 2016 е натпреварот организиран од Млади Инфо за македонските студенти кои треба да претстават иновативни општествени решенија. „Нашата мисија со наградата е да се зголеми интересот меѓу младите за социјалното претприемништво и преку него тие да ги спознаат можностите за развојот на сопствената кариера“, вели организацијата. Натпреварот се одржува по втор […]

Прочитај повеќе