Безбедносен пропуст на Facebook овозможува еден администратор да ја киднапира фан страната од тој што ја креирал и што го поставил администраторот, пишува безбедносната компанија Sophos, иако според „Условите за користење“ нa Facebook, ова не смее да се случи, односно оригиналниот креатор на страната никогаш не може да биде тргнат од позицијата администратор на таа […]

Прочитај повеќе

Надополнето: Откако наиде на критики за нарушување на приватност, Facebook се извини што го стартувал препознавањето на лица за тагирање, велејќи дека требале да ги информираат корисниците.

Прочитај повеќе

BlackHole RAT е новиот тројанец кој ги таргетира MAC OS X системите. Како што и вели самиот тројанец, ова е сеуште бета верзија и е во изработка, што е индикатор дека во последно време интересот за креирање на ваков малициозен софтвер за Apple уреди е зголемен.

Прочитај повеќе

Како што Apple ги прегледува сите пријавени апликации, така тоа треба да го прави и Facebook решавајќи го проблемот со пристап на „затворена градина“, бидејќи така пола милијарда корисници ќе бидат побезбедни, вели безбедносната компанија Sophos во својот годишен безбедносен извештај (.pdf).

Прочитај повеќе

Сите Facebook апликации кои велат дека можат да ги откријат луѓето кои го прегледуваат вашиот профил се измама, вели безбедносната компанија Sophos.

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма Sophos објаснува како „привлечни“ линкови ги водат жртвите на друг сајт каде измамнициве ве тераат да го споделите линкот со пријателите и на крај пред да ја видите сликата или видеото добивате лажна страна каде се бара да ги внесете личните податоци со изговор дека лажниот Facebook сака да провери дали сте човек.

Прочитај повеќе

Иако беше надвор од сцената повеќе од 10 години, смртта на Мајкл Џексон предизвика феномен што сруши неколку сајтови, a интересот за неговата смрт го натера Google да се уплаши поради огромниот број посетители бидејќи „верувавме дека се работи за хакерски напад“, изјави Google за BBC.

Прочитај повеќе

Секоја компанија, зависно од нивната примарна цел, врши годишен или полугодишен извештај со статистички резултати и предвидувања околу работната индустрија. Досега, (барем јас колку можев да најдам) ви претставувам 4 сигурносни извештаи за 2007 година и предвидувања за 2008, како и статистичка споредба до 5 или повеќе години наназад.

Прочитај повеќе