Семафорко е веб-страница која моја може да ја искористите за да се запознаете за правила и упатства за безбедно учество во сообраќајот. Во овој период кога препораката е „седете дома“ и нема премногу активности секој од овие Страницата првенствено е наменета за најмладите, а препорака за користење на страницата доаѓа од Републички совет за безбедност […]

Прочитај повеќе

Call Plate – Blocked Vehicle е нова македонска Android апликација изработена од Бојан Ивановски. Во недостаток на подобро објаснување станува збор за друштвена мрежа во која се зачленувате со регистрацијата на автомобилот. Ова е клучен податок кој е неопходен за работа на сервисот. Всушност станува збор за платформа со која може да комуницирате со возачите […]

Прочитај повеќе

Перфекционизам и целосна посветеност кон деталите. Ова е впечаток кој ми остана по разговорот со Виктор Настев и Наташа Зафировска. Двајцата се дел од македонскиот стартап SmartBumps која работи на креирање на нов, подобар, паметен, лежечки полицаец. Со оглед на тоа дека г. Настев доаѓа од пазарот во Дубаи, каде  ова можеби е сосем разбирливо. Желбата […]

Прочитај повеќе

Изгледа дека паметните телефони се вистинска опасност за корисниците. Несовесни корисници веќе имаа куп незгоди при селфи фотографии. Секако небезбедно е и движењето по улица додека гледаме во екранот. За ова секако мора да се пронајде решение. Наместо да ги казнува граѓаните кои го користат телефонот премногу, холандскиот град Бодегравен бара друго решение. Наместо висечки семафор, […]

Прочитај повеќе

По 32.566 минати километри во една недела ги имаме и првите бројки на Uber автономните возила. Бројот на возила кои тестираат е во постојан пораст, а последната недела 43 возила биле на улиците. Ова е само втор пат компанијата да помине 20.000 „автономни“ милји на патиштата во една недела. Според првите бројки компанијата превезува нешто […]

Прочитај повеќе

Улиците на Скопје, најверојатно и улиците на другите поголеми градови во Македонија, и во подобри временски услови се далеку од идеални. Додајте ја на ова непроодноста и ледот и ситуацијата станува уште полоша. За среќа Google Maps овозможува следење на сообраќајот во живо. Google Maps им овозможува на корисниците да следат каква е фреквенцијата на возила […]

Прочитај повеќе

DeepDrive проектот на Крег Куитер ќе им овозможи на автономните возила да експериментираат со возилата во видео игрите. Прва игра која го овозможува ова е Grand Theft Auto V, јави TechCrunch. Тренингот во GTA е овозможен од поодамна, но сега со OpenAI е далеку поедноставно. OpenAI Universe е проект стар една година и овозможува користење […]

Прочитај повеќе

Нова одлука на американското Федералното истражно биро овозможува автономните возила да бидат третирани како обични возила, а наместо оператор на возило, зборовите се сменети во оператор на сигнали. Мерката значи дека наместо да се третираат како роботи, што и се, одговорниот за автономните возила ќе биде човекот кој се вози во нив. Одлуката е одговор […]

Прочитај повеќе

До крајот на 2017 година Volvo ќе започне со тестови на автономни возила на јавните сообраќајници. Компанијата најави тестови со стотина автомобили кои ќе бидат пуштени во сообраќај во Готенберг, Шведска, но бидејќи ова е прв ваков тест зад воланот на возилата сепак ќе има возачи. „Влегуваме во непозната територија кога се во прашање автономните […]

Прочитај повеќе

Автомобилот застанува на стоп знаци. Без проблеми минува на кривините. Нема неконтролирани движења или клацкање. Највпечатлива работа за возењето е што е потполно здодевно. Додека овие зборови од Пол Инграсија од Reuters за најголем дел од автомобилите не се голема пофалба, за автономното возило на Google речиси и да не може да бидат подобри. Автономното […]

Прочитај повеќе

JPDP Kameri е нова македонска апликација, креирана од Даниел Радески, која ги собира сите фидови од панорамските камери поставени на граничните премини и патарините во Македонија. Видеото во живо доаѓа преку камерите на Јавното претпријатие за државни патишта. Тоа што ја прави „апликација на денот“ е што е корисна ако патувате надвор од државата на […]

Прочитај повеќе

Министерството за внатрешни работи објави проект кој на граѓаните ќе им овозможи да ги пријават несовесните и опасни возачи преку на сајтот на Министерството за внатрешни работи. Целта на сервисот, дел од постоечкиот проект Безбеден Град, е подобрување на состојбите во сообраќајот, зголемување на безбедноста и откривање и санкционирање на сите кои не ги почитуваат […]

Прочитај повеќе