Најновата петта верзија на Franz е алатка која обединува бројни други алатки и услуги за комуникација и ви дозволува целосна и заедничка интеграција од само една појдовна точка. Тоа значи дека преку алатката Franz добивате пристап до Slack, WhatsApp, WeChat, Messenger, Telegram, Google Hangouts, Skype, Zendesk и многу повеќе! Од еден интерфејс добивате пристап до […]

Прочитај повеќе

Како релативно нова апликација, која моментно се испорачува само во iOS форма, Jumbo ветува да ви се најде за сите ваши потреби за приватност, особено кога се работи за вашите активности низ социјалните мрежи. Нема ништо лошо во споделување мисли и постови, но одредени стари постови можат да имаат и те какви последици во иднина. […]

Прочитај повеќе

Лажните вести кои се актуелна тема во моментов, последните три месеци од кампањата за претседателските избори во САД имале поголем интерес кај публиката од вестите на етаблираните медиуми. New York Times, Washington Post, Huffington Post и NBC News на три месеци пред изборот на претседател во САД станаа здодевни за читателите. Најголем дел од овие […]

Прочитај повеќе

Германските власти му забранија на Facebook да прибира податоци за корисниците преку WhatsApp. Комесарот за заштита на лични податоци и слобода на информации вели дека германските корисници не му дале дозвола на Facebook за собирање и обработка на нивните податоци. Заедно со оваа информација комесарот му испорача забрана на Facebook за собирање на податоци за граѓаните […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа повторно прави промени. „Trending“ повеќе нема да биде прикажана со објаснувања, туку единствено со темата, јави Facebook. Причини за промените се обвинувањата за наклонетост при прикажување на вестите, вели BBC. Луѓето остануваат вклучени во процесот, но овој пат само за да обезбедат дека сториите се правовремени и квалитетни. Поранешен новинар вработен во […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните сервиси за инстант комуникација, WhatsApp, најави дека ќе промени една пракса која ќе го оддели од конкуренцијата.  Наскоро на корисниците на сервисот ќе им бидат презентирани реклами. Ова сепак не е најголемиот проблем. Компанијата најавува дека започнува да ги споделува податоците со Facebook (потсетник: FB го купи WhatsApp во 2014-та), кој ќе ги користи […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, г. Барак Обама нема проблеми со прифаќање на нова технологија или комуникација на социјaлните мрежи. Сега тој е и првиот претседател кој ги користи можностите на ботовите на Facebook. „Од денес, за првпат ќе може да му испратите порака на претседателот Обама, преку Facebook-страницата на Белата куќа, исто како што ги контактирате […]

Прочитај повеќе

Twitter сега им овозможи на сите свои корисници да го верификуваат својот профил. Корисниците кои сакаат верификувани профили ќе треба да пополнат формулар во кој треба да ги внесат својата адреса и телефонски број. Верификуваните профили на Twitter не се новост, но досега им беа достапни единствено на јавните личности и за корисниците за кои компанијата […]

Прочитај повеќе

Twitter се обидува да влезе во поактивно партнерство со телевизиите, и да ги привлече гледачите кои твитаат додека гледаат телевизија. Планот е да стримаат повеќе професионални спортови преку својата платформа. Twitter веќе има договор за пренос за натпреварите во американски фудбал организирани под покровителство на NFL. Но, сега преговара со NBA, MLS и кабловската мрежа […]

Прочитај повеќе

Алгоритмите за отстранување на несоодветна содржина на Facebook во најмала рака се чудни, и често, според Motherboard, се и контроверзни. Причината за оваа дебата е што видеото во кое се гледа како полицаец пука и го убива Филандо Кастил од Минесота, беше брзо отстранета од социјалната мрежа. Овие содржини иако се достапни на безбројни сајтови […]

Прочитај повеќе

За само три месеци откако беа претставени, бројот на ботови присутни на најголемата социјална мрежа се искачи над 11.000. Ботовите овозможуваат комуникација со корисниците преку скрипти, а корисниците може да ги користат за куп различни информации: од прашување за времето до спортски резултати до посериозна комуникација со медиумите. Но, се чини дека сепак најмногу корист […]

Прочитај повеќе

Најголемата социјална мрежа повторно го менува алгоритмот за содржините што ги прикажува. Од сега објавите и статусите од пријателите ќе бидат поважни од компаниите и брендовите, и иако е добра вест за секој корисник, сепак за брендовите ова ќе биде проблем. Ова се добри вести за сите корисници на социјалната мрежа кои ја користат за […]

Прочитај повеќе