Може да го разберете моето изненадување кога добив покана да одам во Собранието на Република Македонија за јавна дебата за гејминг. Што? Но, знаев дека видеоигрите и станаа интересна тема на пратеничката Лидија Димова која неодамна го спомна е-спортот кога се расправаше за Законот за спорт. Тогаш г-ѓа Димова направи лоша грешка споредувајќи го е-спортот […]

Прочитај повеќе

Ретко кој го очекуваше излагањето на пратеничката од СДСМ, Лидија Димова, кога при расправата на Законот за спорт предложи додавање на видеоигрите и игрите со карти. Г-ѓа. Димова побара можност за отворање на законот и негово подобрување, помеѓу другото со додавање на е-спортот! Идејата е на барање на дел од граѓани со кои имала средба, […]

Прочитај повеќе

Собранието на Република Македонија објави оглас во Бирото за јавни набавки за 130 таблет компјутери кои ќе им бидат поделени на пратениците, пренесува МКД.мк. Вкупната сума без ДДВ е 5.180.000 денари, или 84.182 евра. Ова значи пратеник ќе има таблет компјутер од 650 евра, што би било класата на најновите Apple iPad Аir 2, кој […]

Прочитај повеќе

Собранието на Република Македонија се пофали со нов веб сајт кој има таканаречен „responsive“ дизајн кој ја променува својата форма зависно од големината на екранот од кој го читате. Респонзивните дизајни стануваат се попопуларни поради различните уреди преку кои сурфаме, па Собранието, кое и пред тоа имаше релативно добар сајт, наместо да прави две различни […]

Прочитај повеќе

Македонското Собрание наскоро ќе добие Facebook и Twitter профил за подобро информирање на граѓаните. Најпрво профилите на Собранието да бидат администрирани од Одделението за информирање, за потоа да бидат поврзани со е-Парламентот и со веб сајтот на Собранието, информираше спикерот на Собранието, Трајко Вељановски. Според најавата Facebook и Twitter профилите на Собранието на Република Македонија […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

Со 66 гласови за, еден против и еден воздржан, Собранието во првото читање го изгласа предлог-законот за граѓанска одговорност за навреди и клевети (треба три читања законот да биде избран). Со овој предлог-законг освен што се поставуваат нови правила околу клеветите во медиумите, се наметнува и поголема одговорност врз „провајдерите на интернет-услуги“. еве како гласале […]

Прочитај повеќе

Деловите од Предлог-законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета кои се однесуваат на комуникација преку интернет може да доведат до целосно затворање за можностите за јавна дебата преку сајтови регистрирани во Македонија и преку поттикнување цензура го кршат Член 16 од Уставот на Република Македонија, пишува фондацијата Метаморфозис . Фондацијата предупредува дека новиот предлог-закон, […]

Прочитај повеќе

Собранието го донесе новиот Закон предложен од Министерството за информатичко општество за издавање на вредносни ваучери за компјутери од 15.500 денари. Проектот би требало да стартува од 1 февруари 2013 година. Но, за разлика од претходните вакви проекти кога се делеа компјутери на сите апсолвенти, сега ваучерите ќе се делат на „редовните студенти од социјално […]

Прочитај повеќе

Законот за е-отпад конечно ќе го регулира справувањето со старата и отфрлена опрема од домаќинствата и индустријата. Најавен уште во август лани, сега Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема доби и

Прочитај повеќе

ФИНКИ ќе започне со работа од студиската 2011/12 година. ФИНКИ – Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство, е нов факултет кој ќе ги спои досегашниве две информатички катедри од Природно-математичкиот факултет и Факултетот за електротехника и информациски технологии. Законот за формирање на ФИНКИ е изгласан од Собранието на 29 декември 2010 година, интересно, без глас против.

Прочитај повеќе