Vimeo Record e екстензија за прелистувачот Chrome која ви дозволува професионално снимање на активностите од вашиот екран, но и на вас. Откако ќе кликнете на соодветното копче, ќе бидете прашани дали сакате вие да бидете снимани, вашиот екран, или и тоа и тоа. Откако ќе одберете која камера и микрофон да бидат искористени за намената, […]

Прочитај повеќе

Телефонот и YouTube се двата први чекори за сите филмомани. Првото ви треба за да ја овековечите вашата визија, а второто за масовно да ја дистрибуирате. Почетничкиот продукт обично е домашно видео од таква продукција на која само мама може да се гордее. Токму поради тоа, потребно е да го направите и третиот чекор, а […]

Прочитај повеќе

Дали го користите гласовното пребарување од Google? Можеби некоја слична функција на Chrome, Google Home, Android TV или Android? Најверојатно веќе претпоставувате, сите пребарувања и гласови се снимени и постојат во облакот. Ако сте ја гледале втората сезона на Black Mirror, најверојатно се потсетивте на можноста за креирање на виртуелни луѓе. Во епизодата „Be Right […]

Прочитај повеќе

Mozilla Labs на својот блог пишува дека работат на додаток за прелистувачот кој не само што ќе пушта аудио и видео, туку ќе има можност и да ја сними содржината. Додатокот со име Rainbow им дозволува на развивачите да пристапат до хардверското видео и аудио снимање со неколку линии на JavaScript код.

Прочитај повеќе

Според весникот Le Monde, француската влада размислува за нов закон „Loppsi 2″ кој ќе овозможи државата да инсталира софтвер кој ќе ги „набљудува, збира, снима, зачувува и пренесува“ сите куцања по тастатурата на компјутерот каде тој софтвер е инсталиран, односно легализација на тројански софтвер во компјутерите.

Прочитај повеќе