Google започна со глобално издавање на новиот сервис за текст разговор, Chat. Целта на овој сервис ќе биде да ги замени SMS пораките на Android уредите. Chat е името за корисниците, а оригиналното име на технологијата е Universal Profile for Rich Communication Services (RCS). Иако технологијата е отидена далеку напред, SMS пораките воопшто не доживеаа никаков […]

Прочитај повеќе

Податоците од електронскиот дневник еднаш неделно ќе им бидат доставувани на родителите преку SMS пораки. Извештајот од проектот „Информиран родител“ ќе ги содржи промените во дневникот, како и информации за оценките, активностите и поведенијата на децата, најави министерот за образование и наука Спиро Ристовски. Бесплатните пораки ќе бидат испраќани од наставниците, кои ќе имаат одговорност […]

Прочитај повеќе

Германскиот криптограф Карстен Нол објави дека, по три години истражување, успеа да најде софтверски пропусти во SIM картичката која се користи на стотици милиони телефони. Г. Нол и неговиот тим од Security Research Labs тестираа над 1.000 SIM картички на кои најдоа безбедносен пропуст кој се активира со испраќање на тајна SMS порака, пишува Forbes. […]

Прочитај повеќе

Прекумерната употреба на пестициди во овоштарниците во Ресен е едно од поголемите загадувања во природата околу Преспанското езеро каде живеаат над 2.000 уникатни видови риби, птици и животни. За да го спречат ова непотребно загадување, UNDP заедно со Општината Ресен започнаа проект за зголемување на свеста за одржливи земјоделски практики, и рано информирање на земјоделците […]

Прочитај повеќе

Google ја подобри безбедноста на своите корисници со додавање нa SMS известување ако нешто сомнително се случува со вашиот профил.Бенефитот од ова е секој пат кога некој или вие ќе му пристапите на Google профилот од некаректаристична локација, ќе добиете SMS порака која ќе ве извести за тоа. Се разбира дека во случај тоа да не […]

Прочитај повеќе

Откако Apple овозможи праќање бесплатни пораки преку iMessage во iOS 5, фрефенцијата на пратени кратки текстуални пораки почна да опаѓа. Штом повеќе луѓе го надоградија својот стар iOS во iOS 5 за да се овозможи користење на iMessage, и штом доволно луѓе купија iPhone 4S со веќе вграден iOS 5, бесплатните пораки се покажуваат како […]

Прочитај повеќе

По само три години од стартувањето во Македонија, Vip успеа да го претрка One во битката за мобилни претплатници и да стане вториот најголем оператор во земјава. Ова се открива во најновиот извештај за развој на пазарот во Q3 на Агенцијата за електронски комуникации. Според активните претплатници, вкупно 2.2 милиони (види статистика подолу), Vip оператор […]

Прочитај повеќе

Google неодамна претстави нова опција за поефикасно да си ги заштите вашите Google профили. Станува збор за верификација во два чекора која има за цел да ве заштити од најразлични закани. Оваа опција се состои од два неповрзани фактори за докажување на автентичноста. Верификацијата во два чекора функционира така што најпрво ја внесувате вашата лозинка, […]

Прочитај повеќе

Административната таксена марка за патна исправа, возачка дозвола и за студенти, отсега ќе може да се плаќа преку Android, iPhone или BlackBerry телефон. Taksena Marka е официјална апликација на Министерството за информатичко општество, и е изработена од Web Factory, дечките кои освоија второ место на Vip Android предизвикот. Апликацијата е прилично едноставна. Одбирате за што […]

Прочитај повеќе

Facebook воведе опција за да се внесе код при логирање на неовластен компјутер. Опцијата има два чекори што значи барање код и добивање код преку телефон во вид на SMS. При секое логирање од непознат компјутер Facebook ќе ви прати SMS со код кој ќе треба да го внесете. Ако го користите тој компјутер може да си го зачувате како „компјутер на кој му верувате“.

Прочитај повеќе

Google воведе „сигурност во 2 чекори”, односно напредна сигурност за вашиот Google профил. На нивниот >блог велат дека ова е за оние кои не можат да и ги доверат сите свои информации само на една лозинка, туку им треба нешто повеќе.

Прочитај повеќе

Колку бргу можете да искуцате SMS порака на мобилен со стандардната QWERTY тастатура?
 
Ако можете да искуцате 264 карактери за помалку од 77 секудни тогаш може ќе треба да се пробате во „брзи прсти“. Овој рекорд, кој е за неверојатни 43 секунди побрз од претходниот, го постави Чеонг Кит Ау од Австралија на овогодинешниот LG Mobile World Cup 2011.

Прочитај повеќе