Истражувањата кои ги прават научниците во САД, а се финансирани со пари од граѓаните ќе им бидат достапни на сите. Одлуката е донесена по петицијата на 65.000 граѓани кои бараат пристап до тие истражувања. Петицијата е потикната од смртта на активистот Арон Швартц кој се залагаше за слободата на информации. Арон си го одзеде животот […]

Прочитај повеќе

Борејќи се за опстанок, собирајќи донации за да опстане како онлајн проект, WikiLeaks го потсети светот дека новите медиуми и интернетот се потребни во информирање за настаните, за подобрување на транспарентност и за демистифицирање на ПР моќта, како и за поттикнување на истражувачкото и граѓанско новинарство. Имено, WikiLeaks објави видео добиено од анонимен извор во […]

Прочитај повеќе