Во еден момент, Microsoft се изјасни дека планира целосно да го замени 32 години стариот едитор на слики Paint со новата 3D верзија. Таквата вест, претпоставувате, само ја разлути ордата од носталгични фанови и компанијата реши да се повлече од намерата и да ги задржи и двете верзии. Во меѓувреме, Јspaint e исклучително корисна Windows […]

Прочитај повеќе

Заштитита од објавување на фотографиите со воден печат е супер едноставна за отстранување. Истражувачите од Google објавија колку е едноставно отстранувањето на водениот печат од сликите. Сервисите за споделување на слики ги користат жиговите за да ја заштитат својата содржина од несакано објавување. Рачното отстранување на овие ознаки не е едноставно и не само што […]

Прочитај повеќе

Нова метода создадена од тимот на Google Research ќе им помогне на корисниците да заштедат интернет сообраќај. Ова се однесува на сликите кои со помош на вештачката интелигенција може значително да се намалат. RAISR: Rapid and Accurate Image Super Resolution е решение кое со помош на вештачката интелигенција може да се рекреираат фотографии со висока резолуција […]

Прочитај повеќе

По Google, Facebook и Microsoft сега и Amazon има вештачка интелигенција за препознавање на слики. Новата функционалност е надградба на досегашноста функционалност Prime Photos. Новиот сервис Amazon Rekognition за дел од сликите е супер прецизен. Tака за разлика од другите кои ќе ви кажат дека на сликата има куче, Amazon ќе ја „погоди“ и расата. […]

Прочитај повеќе

Google Photos и досега беше еден од најпаметните облак сервиси за фотографии. Новите промени уште повеќе ќе го олеснат користењето на сервисот. Сите најавени промени доаѓаат благодарение на вештачката интелигенција. Првата најавена промена на корисниците ќе им овозможи автоматски да ги свртат сликите. Ако некоја од сликите не е сликана под добар агол или е […]

Прочитај повеќе

Неодамна претставениот Color привлече многу прашања и критики за своето брзо, мобилно и јавно споделување фотографии и видео според локацијата на која се наоѓа корисникот. За оваа апликација има неколку недоразбирања пред се поради чудното функционирање, па еден од основачите, Бил Нгуен, во долго интервју (скоро час време) ја објаснува нивната визија и идеја за апликацијата.

Прочитај повеќе

Некои корисниците на Facebook забележале нов филтер за содржина на својот стрим со вести, пишува Inside Facebook.

Прочитај повеќе

Креативното манипулирање на петте воведни слики на Facebook профилите стана навистина интересен тренд на мрежата. Изгледа Facebook го погоди моментот кога рече дека „петте слики говорат повеќе за човекот од другите информации“.

Прочитај повеќе

Имате веб сајт и имате мејл. Па што? Присуството на интернет не е ништо споредено со интерактивноста и комуникацијата со потенцијалните клиенти преку друштвените мрежи и споделувањето информации.

Прочитај повеќе

Rockmelt е нов и е доста интересен прелистувач. Се што сакате од друштвените мрежи, пред се Facebook, го имате на еден клик од вас, пријателите од лево, фидовите од десно, сурфањето на интернет пред вас… Прелистувачот е во затворена бета, но секој корисник кога ќе добие пристап добива неколку покани кои ги праќа кон другите корисници. (tnx Митко за поканата)

Прочитај повеќе

Facebook ќе дозволи закачување слики со висока резолуција, односно корисниците ќе можат да објават слика со 2048 пиксели резолуција, наместо досегашните 720. Мрежата исто така ќе дозволи и закачување слики со висока резолуција, како и ќе се воведе мулти-тагирање за тагирање на лица на повеќе слики.

Прочитај повеќе

По Google и YouTube инстант сега се направи и инстант Google мапи и инстант Google Images, односно добивање локација во реално време додека куцате. Ова не е проект на Google, туку како и YouTube Instant, на индивидуален, вешт корисник.

Прочитај повеќе