Дечките од DigitalRev TV имаат одличен серијал каде што на професионални фотографи им даваат задача да направат фотографии со стари фото апарати за да докажат дека добрата фотографија зависи од фотографот и занаетот, а не само од опремата. Едно од тие видеа е со Мат Ушер, професионален фотограф на кој му даваат Nikon CoolPix 995 […]

Прочитај повеќе

Blockai e алатка која се обидува да им помогне на фотографите и уметниците, поедноставно да ги заштитат своите дела. Идејата е да им овозможи на корисниците да ги заштитат сликите и фотографиите без премногу бирократија. Корисниците сега преку поедноставна твитер интеграција, можат да реагираат кога некој бесправно ги користи нивните дела. Технологијата зад Blockai е иста како […]

Прочитај повеќе

Често кога е потребно да се зачува момент луѓето не носат камери и фотоапарати, но затоа при рака им се телефоните. Во изминатава година паметните телефони, односно леснотијата во нивното користење и квалитетот на видеото и фотографии, се користеа за споделување фотографии од револуции и протести во најразлични земји до сликање и зачувување друштвени моменти […]

Прочитај повеќе

Тwitter ја активираше опцијата за закачување слики на сервисот преку нивната веб страна. Ова значи дека нама да мора да користите други веб страни преку кои ги поврзувате Twitter профилите за да закачите и споделите фотографија, пример TwitPic за кого ова се многу лоши вести. Сега ќе може да споделите слика директно преку Twitter.com само […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа стартуваше опција да може да се тагираат фан страните во фотографиите исто како што се тагираат пријателите со цел „да се споделат побогати приказни со пријателите за работите со кои се има интеракција во реалниот свет, како бизниси, брендови, познати личности и музичари“

Прочитај повеќе

Google ги редизајнираше Google Profiles така што сега може да вклучите повеќе информации за себе. Може и да се каже дека дизајнот потсетува малку на оној на Facebook.

Прочитај повеќе

Новиот Facebook интерфејс за прегледување на фотографиите иако најавен поодамна, сега стартува постепено за сите корисници. Промените почнуваат полека, и ќе се појават на сите профили во текот на следните неколку недели.

Прочитај повеќе

Меѓу разните Aviary алатки сега ќе најдете и едноставен за користење HTML5 едитор на фотографии, наречен Feather што „ќе им дозволи на корисниците од надворешни веб сајтови да директно поправат и средат своја фотографија без воопшто да го напуштаат својот сајт.“

Прочитај повеќе

Google објави можност за лесно додавање на слики и диаграми во веб базираниот Google Docs. Сега можете да додавате слики со повлечи-и-спушти функција, наспроти досегашните закачувања преку хард диск, URL или преку Google Image Search.

Прочитај повеќе

Иако имате опција delete за бришење на сликите од вашиот Facebook профил, сепак тие остануваат на серверите на Facebook и по 16 месеци, пишува Ars Technica објавувајќи како доказ слики избришани од пред година ипол, а кои сепак можат да се најдат на серверите на Facebook.

Прочитај повеќе

Сликатата погоре од Колеџот Вудвардс од Ванкувер е 5 милијардитата фотографија закачена на Flickr. „Јас сум г. 5 милијарди, и вие не можете да направите ништо околу тоа.“ вели корисникот Арон Јео кој ја закачи оваа сега славна фотографија која го означува забрзаниот раст на Flickr. Сервисот стигна до 4 милијарди лани во октомври, а пред тоа, до 2 милијарди фотографии стигна во ноември 2007 година. Flickr стартуваше во 2004 година.

Прочитај повеќе

Awesome Screenshot е екстензија за Chrome прелистувачот која ви овозможува брзо и лесно да си направите скриншот (слика) од сајт. Со додатокот ќе можете да ја скратите (crop) делот, да додадете текст, геометриски форми на сликата, и да замаглите приватни делови.

Прочитај повеќе