После затворената бета, Photovine се појави во Apple App Store и сега преку него ќе може да се споделуваат фотографии според теми или „лози” (анг. vines), кои се како тагови на Flickr, и кои можат да се раснат според фотографиите кои се споделени. Лозите се всушност теми кои ги поставуваат корисниците и потоа секој допринесува […]

Прочитај повеќе

SocialDeck, компанија основана во 2008 година, со визија да овозможи играње видео игри „секаде, во секое време и од секој“ е најновата, петта по ред, аквизиција на Google кој сериозно се спрема за својата друштвена мрежа, најверојатно со име Google Me.

Прочитај повеќе

Најновата аквизиција на Google е Ångströ, стартап компанија која прави апликации за полесно споделување информации преку друштвени мрежи и Вебот, апликации за наоѓање фотографии од Facebook и нивно извлекување, како и креирање на адресар со контакти во реално време.

Прочитај повеќе

Google ја купи Jambool, компанијата зад Social Gold платформата за користење на виртуелни пари во друштвените мрежи. Целта на оваа аквизиција (цената не е објавена) е вклопувањето на Jambool во идната друштвената мрежа на гигантот, сега за сега позната како Google.Me, која треба да му биде конкурент на Facebook.

Прочитај повеќе

Полека, но сигурно, Google започнува да си го гради тимот кој би требало да ја креира GoogleMe друштвената мрeжа и да му конкурира на Facebook. Купувајќи ja Slide, компанија која креира друштвени игри за различни платформи, Google покажува уште еднаш, покрај инвестициите во Zynga, дека игрите и забавата ќе бидат важен аспект од новиот друштвен проект.

Прочитај повеќе