Според најновите истражувања на Microsoft, скоро милион Windows системи се сè уште ранливи на критичната слабост BlueKeep која експертите мислат дека може да се злоупотреби дури повеќе од WannaCry и NotPetya како што се случи во 2017-тата година. BlueKeep во најпроста форма е слабост која му дозволува на напаѓачот без никаква автентикација да изврши арбитрарен […]

Прочитај повеќе

SEAT (Search Engine Assessment Tool) претставува PERL алатка, изработена од страна на Питер Качергински (Peter Kacherginsky), која се користи за “копање” информации и е посебно направена за потребите на сигурносните професионалци.

Алатката ги користи информациите складирани во базите на податоци на интернет пребарувачите како и уште неколку јавни ресурси, која со помош на тие информации извршува скенирање на некоја веб страна за потенцијални ранливости.

Изобилува со multi-thread, multi-database и multi-search-engine способности, со што имаме лесна навигација низ брдо информации, со цел, проценка на сигурноста на системот.

Прочитај повеќе

Дечките од групата “The Hacker’s Choice” (http://www.thc.org), поточно Jeroen van Beek (vonJeek) најде начин да ги дуплицира (клонира) и модифицира пасошите(Passport) коишто содржат во себе RFID (Radio-frequency identification) чип. Начинот на којшто нападот е успешен лежи во терминалот и модифицирани податоци во пасошот. vonJeek најде начин различен од “grunwald” нападот со што можеме да ги модифицираме нашите податоци на нашиот пасош без пронајдени грешки или предупредувања од страна на терминалот.

Прочитај повеќе