Zoom е нова и популарна платформа, но сите како помалку да заборавивме дека од поодамна постои конкуренција. Ова е уште поважно да се има предвид со оглед на тоа дека Zoom има куп безбедносни пропусти. Microsoft неодамна потсети дека и тие имаат платформа за видео конференција. Не само што Skype е побезбедно решение туку на […]

Прочитај повеќе

Кога се работи за дигитална комуникација, на располагање имате море од социјални мрежи и нивни соодветни чет алатки. Проблемот, ако можеме да кажеме така, е тоа што за секој сервис ви е потребна одделна алатка, особено доколку сакате да се дружите со повеќето чет услуги. Franz е алатка која ги обединува сите чет алатки и […]

Прочитај повеќе

Новата надградба на Skype ќе ја врати едноставноста и ќе се врати кон стариот изглед, најави Microsoft. Промените главно се однесуваат на дизајнот и отстранување на дел копчињата и полињата кои го преполнуваа екранот. Промените за мобилното мени значат дека сега ќе има единствено 3 копчиња: „Chat“, „Calls“ и „Contacts“. Целта не е единствено да […]

Прочитај повеќе

Microsoft го лансираше Skype 8.0. Новата надградена верзија доаѓа со HD видео. Тоа е првата надградба, а двете најверојатно и поважни надградби, криптирањето и снимањето разговори доаѓаат подоцна. Засега Skype 7.0 и Skype 8.0 ќе функционираат паралелно, но од 1 септември единствена функционална верзија ќе биде 8.0. Иако има време, Microsoft ги советува сите корисници да […]

Прочитај повеќе

Една од најпопуларните алатки за онлајн комуникација, Skype, има голем безбедносен пропуст, пренесе ZDNet. Лоша вест е дека Microsoft веќе јави дека нема да може веднаш да го надмине проблемот, бидејќи истиот е системски и за надминување потребна е значителна промeна на кодот. Апликацијата има безбедносен пропуст кој му овозможува на напаѓачот да дојде до […]

Прочитај повеќе

Uber, Airbnb и Alibaba се првите компании на кои помислуваме кога некој спомнува стартап. Секако, Европа е далеку од САД кој предничи пред сите кога се во прашање стартапи и технички компании; Кина сега започнува да го освојува светот, но дали знаете кои се најголемите стартапи во Европа? Најуспешни региони во Европа се Британија и Скандинавија. […]

Прочитај повеќе

Мобилната верзија на Skype додаде можност за трaнсфер на пари. Плаќањето оди преку PayPal, а функционалноста е веќе достапна во 22 држави, јави TechCrunch. За користење на услугата потребна е најновата верзија на Skype. Партнерството со PayPal на Microsoft му овозможи да додаде можност за испраќање на пари преку Skype. Google оваа услуга ја нуди преку […]

Прочитај повеќе

Skype за Windows 10 конечно е надвор од preview верзијата и официјално и е достапен на јавноста. Финалната верзија носи неколку промени, па отсега сите корисници ќе можат да користат групни видео разговори. Оваа верзија на Windows Insider корисниците им беше достапна од март. Сега конечно им е достапна на сите корисници, и Microsoft започнува со […]

Прочитај повеќе

Новата надградба за популарниот сервис за: инстант комуникација, аудио и видео разговор – Skype, овозможува разговор без креирање на профил. Ова ќе им овозможи на сите набрзина да се вклучат во разговорите, дури и ако не сакаат да направат свој профил и да поминат низ чекорите за регистрација. Корисникот треба да пристапи на Skype.com  и […]

Прочитај повеќе

Стотици корисници на Skype јавуваат дека од август започнале да добиваат спам пораки од своите контакти. Пробиените профили не биле заштитени со двојна авторизација, иако според сѐ требало да бидат, јавува The Verge. Компромитираните профили потоа се користат за испраќање на пораки кои водат до сајтови со малициозна содржина. Најголем дел од спам линковите личат […]

Прочитај повеќе

Microsoft работи на конкурент на Slack, а сервисот ќе доаѓа под брендот Skype. Компанијата го создаде Skype Teams кој ќе има речиси идентична функционaлност со популарниот Slack. Skype Teams е наменет за компании и ќе овозможува разговор помеѓу различи групи во компанијата. Корисниците ќе можат да изберат и да зборуваат и да споделуваат податоци со […]

Прочитај повеќе

Комуникацијaта е клучна за развојот на секоја компанија, иако видео-конференциите често се луксуз за малите компании. Затоа Microsoft ќе се обиде да им даде шанса на сите да прават Skype Meetings со аудио и HD-видео разговори. Освен видео, корисниците можат да сподеуваат пораки, слајдови од презентации или работни табли. Дополнително организаторот на повикот може да […]

Прочитај повеќе