Според шпекулациите, Apple за недела дена би требало да најави нови уреди, поточно macOS Sierra и iPhone 7. Покрај праќање покани за посебен настан на 7 септември, компанијата понуди опција за складирање податоци на iCloud до импресивни 2TB. Оваа услуга секако нема да е евтина, особено кога станува збор за Apple, и доколку чувствувате потреба за максимално складирање […]

Прочитај повеќе

Dropbox продолжува да биде најдоброто веб складиште на пазарот, со претставување на нови функционалности кои ќе ја олеснат работата меѓу корисниците и компаниите. Една кул опција е што сега ќе може да ја користите мобилната апликација да ги скенирате документите. Без разлика дали станува збор за нацрти на салфетка или интересни статии, налик на постоечката […]

Прочитај повеќе

Dell повторно се враќа во фокусот на ИТ индустријата, сo најголемата aквизиција во историјата на техничките компании. Dell потроши неверојатни 67 милијарди долари за да го купи EMC, и иако цената можеби изгледа превисока, сепак е исплатена за една од најголемите компании за складирање на податоци, сервери и безбедност. Токму ова е она што ѝ […]

Прочитај повеќе

Acer на CES го претстави AcerCloud кој е сличен сервис на Apple iCloud, DropBox и други слични веб алатки кои нудат складирање во облакот и синхронизирање преку различни уреди. АcerCloud овозможува автоматско споделување на фотографии и документи преку облакот, но само за 30 дена. Пример, фотографијата преку сервисот PicStream ќе се складира во „главниот PC“, […]

Прочитај повеќе

Експерименталната 1.3.4 верзија на Dropbox има вклучена опција која ја скенира камерата, телефонот или SD картичката за содржина која ја автоматски складира на веб, односно на „облакот“. Бидејќи е во тест фаза опцијата функционира само на Windows, не и на некои верзии на Linux или Mac 10.4. Со опцијава Dropbox сe придружува на многуте сервиси […]

Прочитај повеќе

Pogoplug, компанија за дигитално складирање на податоци, стартуваше облак за складирање кој овозможува пристап на податоците од било кој уред. Pogoplug Cloud е уште еден сервис за складирање на податоци во облак, придружувајќи им се на веќе постоечките сервиси на Apple, Amazon, Google, Dropbox, и многу други. Pogoplug облакот овозможува да се закачуваат и синхронизираат […]

Прочитај повеќе

Со цел да ги оправда и искористи новата инвестиција од 250 милиони долари, по што Dropbox со своите 45 милиони корисници сега вреди 4 милијарди долари, компанијата сега се подготвува да го освои Вебот. Следејќи го примерот на друштвените мрежи, Dropbox ќе стартува копчиња на сите сајтови. Идејата зад копчињата не е да се користат […]

Прочитај повеќе

SocialFolder е налик на Dropbox и други веб сервиси кои овозможуваат закачување и чување на фајлови во облакот, но се разликува по тоа што овозможува да се складираат фајлови и фотографии од еден куп друштвени мрежи. Пример, сервисот може да се поврзе со Flickr и сите фотографии кои се таму споделени ќе бидат префрлени во […]

Прочитај повеќе

Apple конечно се огласи објаснувајќи ја потребата од собирање корисничка локација преку iPhone. Ова складирање на локацијата скоро до една година беше откриено неодамна од двајца истражувачи дека се случува во фајл кој не е зашититен и енкриптиран на iPhone. Собирањето локација не се случува преку GPS, туку преку мобилните репетитори. Подоцна се откри и дека Android го прави истото и дека двете компании, Google и Apple, ги информираат корисниците за вакво складирање на локации, иако не споменуваат како се прави тоа.

Прочитај повеќе

Google, Facebook, Ebay, Dailymotion… се меѓу неколкуте сервиси кои ќе одат на суд против француската влада на суд, бидејќи одбиваат да го почитуваат законот со кој се бара од нив да складираат кориснички информации.

Прочитај повеќе

Да, баш така како што вели насловот, Frenzy е социјална мрежа кој е единствено дел од Dropbox и чии бенефити можат да ги искористат само корисниците на Mac.

Прочитај повеќе

SugarSync е уште еден веб сервиси кои овозможуваат споделување, закачување и складирање на фајлови на облакот до кои можете да пристапите од секаде, од десктоп компјутерот, лаптопот, па и од мобилниот телефон.

Прочитај повеќе