Република Македонија започна со изградба на ИКТ Центар за складирање и заштита на податоците. Станува збор за центар кој ќе се користи во непосакуван случај на катастрофа. Објектот се гради во Општина Прилеп, а со него ќе управува Министерството за внатрешни работи. Системот треба да обезбеди нормално функционирање и зачувување на податоците во сите услови. Без […]

Прочитај повеќе

Едно од најголемите складишта на податоци, Dropbox, се подготвува за излегување на берза. Dropbox е една од првите компании кои ја нудеа оваа услуга. Сепак по импресивниот старт, низ годините конкуренцијата стана подобра, па помалку подзаборавивме на Dropbox. Можеби за ова има и објективни причини. Компанијата се натпреварува со Google, Microsoft и Amazon кои сепак се […]

Прочитај повеќе

Microsoft ќе им излезе во пресрет на барањата на Европската Унија со решение кое не беше досега споменувано. По откритието за прислушување од страна на NSA, Европската унија започна подетално да го анализира складирањето на податоците на Европејците на сервери во САД. Желбата беше да се заштитат корисниците, и затоа најголем број од барањата беа […]

Прочитај повеќе