Постои сомнеж за нова интернет измама со автомобили која оди преку македонските огласувачи. Предупредувањето доаѓа од @jp389 кој напиша дека постојат лажни огласи кои најлесно може да ги препознаете бидејќи користат чуден превод, најверојатно направен со Google Translate. Се работи за познатата Virtual Vehicle измама. Тактиката е следна: измамникот објавува огласот на возило кој е […]

Прочитај повеќе

Сигурно до сега сте добиле куп пари од непознати лица, или пак сте добиле европска лотарија, можеби уште полошо, ви ги украле податоците од кредитната картичка или не ви стигнало тоа што сте го нарачеле и платиле. Oвие измами не се нешто ново на интернет, но вознемирувачки е што успеле да направат неверојатна штета од […]

Прочитај повеќе

Сите Facebook апликации кои велат дека можат да ги откријат луѓето кои го прегледуваат вашиот профил се измама, вели безбедносната компанија Sophos.

Прочитај повеќе

Безбедносната фирма Sophos објаснува како „привлечни“ линкови ги водат жртвите на друг сајт каде измамнициве ве тераат да го споделите линкот со пријателите и на крај пред да ја видите сликата или видеото добивате лажна страна каде се бара да ги внесете личните податоци со изговор дека лажниот Facebook сака да провери дали сте човек.

Прочитај повеќе

Измамниците вметнале код во видео игра за Windows Moble кој тајно врти до скапи броеви од Антарктик, пренесува BBC. Тајниот код е вметнат во пиратираната верзија на 3Д видео игра со терорист. Кога играчот ќе го активира кодот, вметнат во дел од играта, телефонот врти на броевите чија тарифа достигнува и по 5 евра по минута.

Прочитај повеќе