Специјалното јавно обвинителство отвори нова истрага „Таргет“. Според податоците кои ги споделија има доволно докази за отпочнување на судски спор за прислушувањето во Република Македонија. Според податоците во прислушувањето учествувале десет лица. Тие ги злоупотребиле системите за следење на комуникации и го прекршиле Уставот на Република Македонија. Сите податоци доаѓаат само од еден мобилен оператор, […]

Прочитај повеќе

Специјалното јавно обвинителство ја потврди информацијата дека во декември, 2015-та и-мејлот им бил хакиран. „Во текот на месец декември 2015 година беше извршен неовластен упад во нашата електронска пошта, по што од наша страна беа преземени сите чекори за зголемување на безбедноста на електронска пошта. Напоменуваме дека во тој период немавме вработено лице кое би се грижело […]

Прочитај повеќе

Опрема за следење во вредност од 10 милиони евра е уништена во март, а постапката во која оваа опрема е уништена е незаконска, тврди Специјалното јавно обвинителство (СЈО). Доколку се покажат како точни, овие податоци ќе ги потврдат тврдењата дека граѓаните, новинарите и дел од политичарите, незаконски се следени од органите кои требаа да ги […]

Прочитај повеќе