Дали технологијата конечно ќе успее да им стави крај на силувањата на јавни места во Индија, или пак производителите на телефони ќе ги игнорираат властите кои бараат поголема поддршка против насилството? Од 2017 сите телефони кои ќе продаваат во Индија ќе мораат да имаат „копче за паника“, a од 2018 година секој телефон ќе мора […]

Прочитај повеќе

Основачот на Wikileaks, Џулијан Асанж, веќе три години се крие во амбасадата на Еквадор во Лондон. Не смее да ја напушти амбасадата бидејќи ќе биде уапсен веднаш, велат британските власти, иако дојде вест од Шведска дека е поминат рокот на обвинувањето за сексуален напад, пишува Тechworm. Но, ова се три од четирите тужби против основачот […]

Прочитај повеќе

Врховниот суд на Велика Британија дозволи екстрадикција на основачот на контроверзниот Wikileaks, Џулијан Асанж, во Шведска каде е осомничен за сексуален напад врз две жени. Џулијан Асанж, 40, помина скоро две години во домашен притвор во Велика Британија откако беше уапсен поради обвинувањата за силување со европски налог. Неговото апсење се случи во период кога […]

Прочитај повеќе

Основачот на Wikileaks, Џулијан Асанж ја изгуби поплаката за екстрадикција од Британија во Шведска каде е осомничен за силување и сексуален напад. Адвокатите на г. Асанж најавија дека ќе поднесат уште една поплака против одлуката, односно ќе апелираат до британскиот Врховен суд. Но, пред да поднесат поплака, адвокатите ќе мора да добијат дозвола за тоа […]

Прочитај повеќе

Британскиот суд од јужен Лондон пресуди. Основачот на контроверзниот Wikileaks, Џулијан Асанж ќе биде екстрадиран во Шведска каде тој е обвинет за сексуално насилство врз две жени. Британскиот судија го отфрли аргументот дека г. Асанж нема да добие соодветно судење во Шведска, каде законите против силување и сексуално насилство се строги. Според британскиот суд, сексуалното […]

Прочитај повеќе