Twitter најавува дека дел од твитовите кои се со навредлива содржина нема повеќе да бидат прикажувани. Компанијата промените ги најави минатата недела, а првите измени се веќе објавени. Компанијата ќе го забрани креирањето на нови профили од луѓе на кои веќе им бил забранет пристапот. Ако поради некој прекршок микроблогот на корисникот претходно перманентно му […]

Прочитај повеќе

Научниците од Xerox PARC креираа криптографски процесор кој може самиот да се уништи, а со тоа и да ги заштити податоците на корисниците, јавува Extremetech. Првичната намена на чипот вусшност не е за обичните корисници, туку за војската, која наместо да испраќа тимови кои ќе ја обезбедат и вратат опремата, ќе може да ја уништaт […]

Прочитај повеќе

Најстарото и најголемо здружение на хакери, германскиот Chaos Computers Club (CCC), објави видео во кое го демонстрираат пробивањето на новиот iPhone 5S преку сензорот за читање на отпечатоци. Тие доцна во саботата го објавија својот прилично едноставен метод на хакирање, за кој Apple тврдеше дека претставува нова ера во безбедноста на iPhone. Се што треба […]

Прочитај повеќе

Иран против Америка? Или пак само способен и искусен хакер кој си има свои причини? Украдените дигитални сигурносни сертификати кои се користат за онлајн трансакции во сопственост на Google, Microsoft, Skype и Yahoo, иранскиот хакер вели дека успеал да ги пробие сам, наоѓајќи слабост во системот, негирајќи ја поврзаноста со иранската влада.

Прочитај повеќе

Twitter и досега нудеа логирање преку безбедносниот HTTPS метод, но новина е што сега тоа можете да го нарправите со еден клик во нагодувањата на вашиот профил и да ја одберете оваа опција да биде овозможена постојано.

Прочитај повеќе

Низ Европската унија во 2010 година, 31% од испитаниците пријавиле дека закачиле вирус или друга компјутерска инфекција која резултирала со губење на информација или време во текот на периодот од една година, вели Eurostat, официјална агенција за истражување на Европската Унија, која објави селекција на статистики по повод Денот за побезбеден интернет.

Прочитај повеќе

GadgedTrack е софтвер за пронаоѓање на вашите изгубени мобилни телефони, лаптопи или таблети, па дури и USB уреди. Апликацијата која доби награда како најдобра апликација за сигурност на Mobile Star Awards 2010, нуди многу предности за заштита.

Прочитај повеќе

Zero Science Lab e македонска лабораторија за истражување и развој на ИТ безбедноста. Лабораторијата од денеска стартува со нов 2.0 дизајн и е отворена за соработка за пронаоѓање на софверски ранливости и подобрување на безбедноста.

Прочитај повеќе

Денеска ни беше доставена листа од 18.000 имејл адреси и лозинки на Facebook корисници, од кои според адресите и лозинките, можеше да се заклучи дека голем дел се од Македонија. Преку податоците сајбер криминалците зад овој вид на измама наречен “phishing” (вид на сајбер измама преку која криминалците доаѓаат до личните податоци на корисници, најчесто лажирајќи го својот идентитет преку имитирање на кредибилни апликации, сајтови, и-мејл пораки..), е дојдено преку лажната апликација на Facebook наречена News Feed.

Прочитај повеќе

Пред околу 15 дена, пронајдов три слабости во еден од софтверите на компанијата Adobe.
За сега, нема да го именувам името на софтвер пакетот и неговите ранливости, туку само на кратко ќе го опишам процесот на пријавување на слабости кон Adobe и неговите продукти.

Прочитај повеќе

Сајбер-војна или обично препукување? На почетокот на овој месец се појавија два инциденти кои вклучуваат хакерски упади и претседателски сајтови. Прво беше хакнат сајтот на македонскиот претседател Бранко Црвенковски oд хакерската група Kosova Hackers Group (KHG). Taa вест се појави на националните медиуми со извичник на крај на насловот. Извичникот значи нешто сериозно, како на пример, упад на претседателски сајт, сајт на највлијателниот човек во една земја. Евентуално пораката на KHG оставена на сајтот на македонскиот претседател беше тргната. Но проблемот со безбедноста на важни сајтови застана тукa.

Прочитај повеќе

Вирусот кој за еден месец зарази околу 10.000 компјутери не се појави на 1 Април како што очекуваа безбедносните експерти кои претходно открија код дека на тој датум вирусот ќе се надогради сам и повторно ќе нападне. Измина 1 Април и Conficker не се појави. Сé до овој викенд кога вирусот зарази 700 компјутери на кампусот на Универзитетот на Јута, САД вклучувајќи ги и тие на трите универзитетски болници.

Прочитај повеќе