Facebook се надева дека наскоро ќе може да обезбеди безжичен интернет за сите. Terragraph нe е новитет, од 2016 ја тестира технологијата во Пало Алто. Сепак новост е дека од 2019 година се најавени тестови надвор од контролирана средина, пренесе PC World. Технолгијата која ќе биде искористена е изработена од Qualcomm. Terragraph е безжична мрежа […]

Прочитај повеќе

Канадските власти одлучија дека пристапот до брз интернет е подеднакво важен како пристапот до електрична енергија. Канадската комисија за радио, телевизија и телекомуникации, бара сите граѓани на Канада да имаат пристап до неограничен интернет и брзина од 50Mbps. „Пристапот до широкопојасен интернет е клучен и е основна телекомуникациска услуга која сите Канаѓани мора да ја […]

Прочитај повеќе

Кристин Кондер за себе вели дека е само жена на фармер, но за жителите на Ланкашир во Велика Британија таа е многу повеќе. Околу 2.300 жители во руралниот дел на британската област Ланкашир имаат пристап до интернет токму поради нејзините напори. Во 2009 година г-ѓа Кондер креираше „направи сам“ решение. Сега ова решение е B4RN, […]

Прочитај повеќе

Широкопојасниот интернет е основна комунална услуга, како електричната енергија или водата, вели Белата Куќа. Ова е една од многуте промени кои ги направи администрацијата на Барак Обама, барем кога интернет е во прашање, а претседателот лично се обрати на FCC кога побара интернетот да биде префрлен како стандарден сообраќај. „Широкопојасниот интернет полека, но сигурно се […]

Прочитај повеќе

Просечна брзина на Интернет во минатата година порасна за 29 отсто и сега изнесува 3,6 Mbps, порастот во споредба со последниот квартал е 10 отсто. Најзабележителен е порастот на мобилниот интернет сообраќај кој за една година пораснал 80 отсто, вели Akamai во последниот State of Internet извештај. Повторно држава со најбрз интернет е Јужна Кореа […]

Прочитај повеќе

Во 2012-та година околу 72 отсто од домаќинствата во Европската Унија имаат пристап до широкопојасен интернет, а омилената онлајн активност на Европејците, со 60 отсто, се читање на вести, се вели во соопштение на Европската Комисија. Импресивна е и покриеноста со интернет во најголем дел во Европската Унија. Скоро 94 отсто  од Холандија има интернет, а меѓу државите […]

Прочитај повеќе

Дури една-четвртина од граѓаните на Европската Унија никогаш не користеле интернет, се открива во официјално истражување. Сепак ова е подобрување споредено со 2006-та година. Истражувањето (.pdf) е направено со 214.580 граѓани на возраст од 16 до 74 години кои живеат во 149.331 домаќинства. Најголем проблем со кој се соочува Европа е преголемо несогласување со земјите […]

Прочитај повеќе

Ка-Sat беше лансиран со руската Proton ракета од Казакстан, и целта му е да понуди брз широкопојасен интернет за далечните домовите каде нормалниот кабел не пристига.

Прочитај повеќе

Американската Федерална комисија за комуникација воведе „основни правила со кои се зачувува отвореноста на Интернетот како платформа за иновација, инвестиција, конкуренција и слобода на говор.“. Правилата за нет-неутралност ќе треба да ги неутрализираат опасностите како финансиските интереси на интернет провајдерите кои лесно можат да блокираат или „деградираат“ одредени сервиси со цел да ги промовираат своите инвестиции.

Прочитај повеќе

Евровскиот агенција за статистичка информација Eurostat објави интересна статистика за интернет користењето во Европа во 2010 година.

Прочитај повеќе

Се повеќе конекции имаат брз широкопојасен интернет. Но ова е само, вели Европската комисија. Во јули 2010 скоро 30 отсто од широкопојасните линии во Европа достигале брзина од 10 Mbps пренос на информации, што е двојно повеќе од 15-те отсто од ланскиот јули. „Брзиот интернет сообраќај е дигиталниот кислород, потребен за европскиот просперитет и развој.“ […]

Прочитај повеќе

Интернет пенетрацијата во Европа е 58.4%, со отприлика 475 милиони корисници. Во остатокот од светот интернет пенетрацијата е 24 отсто. Европските земји се едни од најразвиените земји во светот, кај некои како Исланд, Норвешка, Шведска над 90 отсто од населението имаат брз интернет пристап.

Прочитај повеќе