Во Motorola Xoom таблетот, длабоко закопана во опциите, се наоѓа опција Encrypt Тablet, која е опција за енкриптирање на сите лични податоци на таблетот со лозинка или PIN број, открива Engadget.

Прочитај повеќе

Датум на раѓање, 123456 или „итрото“ 654321, име на сајт, 11111… ова се лозинки на еден куп луѓе кои ги користат за нивните мејлови, профили на друштвени мејлови и сајтови. Да, лозинката треба да биде лесна да се запамти доколку ја користите често, но треба и да ве заштити од губење и злоупотреба на личните податоци.

Прочитај повеќе

Microsoft објави интересна информација за најпробиваните кориснички лозинки од страна на автоматските напади. Статистиката која опфатила десетици илјади лозинки, покажала дека стандардна должина на лозинки е 8 карактера, а просечното корисничко име е 6 карактера.

Прочитај повеќе

Google објави на својот Gmail блог неколку совети за тоа како да си направите безбедна лозинка за вашито имејл, Facebook профил… „Дури и одлична лозинка нема да ве сочува да бидете измамени, но имајќи една што е лесна за паметење за вас и тешка да се погоди за другите, е паметно безбедносно решение бидејќи лесните шифри се oткриваат лесно.“, пишува Google.

Прочитај повеќе

Во денешно време сите користиме голем број на сервиси (е-маилови, блогови, форуми и др.) кои од нас бараат користење на корисничко име и лозинка. Просечен интернет корисник може да има и над 5 кориснички имиња и лозинки кои секојдневно ги користи. Со цел да ја заштитите вашата приватност и да бидете барем малку сигурни дека вашите лозинки нема да бидат откриени на лесен начин од хакерите придржувајте се до следниве неколку совети:

Прочитај повеќе