Во последно време се крена голема врева околу архитектурата без сервери. Едни велат дека го менува начинот на кој апликациите се изградени, деплојментот на истите и последователно како се искористени. Додека други тврдат дека компјутингот без сервери не вреди до толку. Која е вистината? Во овој блог пост, одлучивме одблиску да видиме што е архитектура […]

Прочитај повеќе

Голем дел од интернет сајтовите во текот на денот, а и во моментот на пишување на овој текст се недостапни или имаат проблеми со прикажување на содржини. Причината е DDoS (Distributed Denial of Service) напад над серверите на DNS компанијата Dyn, која своите услуги ги сумира како оптимизација на „интернет перформансите“ на сајтовите. Сајтови како […]

Прочитај повеќе

Замислете дека градите огромно летувалиште, можеби најдоброто во светот, објаснува Ендрју Јаси од Amazon Web Services за како „облакот“ прави пари. „Но, наместо да заработувате од изнајмување соби, собите се бесплатни, а наплаќате за секое зрнце песок кое го допираат посетителите. Цената е минимална, но доколку лежат на доволно зрнца, тогаш се собира“. Услугите на […]

Прочитај повеќе

Пред да биде купен од Facebook, кога беше достапен само за iOS, Instagram се соочи со најголемиот и најневообичаениот проблем – Џастин Бибер. Секој пат кога младиот пејач ќе објавеше фотографија, неговите фанови го преплавуваа сервисот, буквално рушејќи ги серверите на тогаш-едногодишниот стартап. „Моите размислувања беа дека една единствена ѕвезда може да ја уништи целата […]

Прочитај повеќе

Податочните центри толку многу се загреват што голем дел од компаниите како Facebook или Google ги градат своите податочни центри во поларните области како би можеле да ги намалат трошоците за ладење. Слични решенија се бараат и кога во прашање се машините за „рударење“ на дигиталната валута биткоин. Но, наместо да оди во Исланд, германската […]

Прочитај повеќе

Microsoft се приклучи на Open Compute Project козорциумот кој го започнаа Facebook, а се залага за споделување на дизајнот на серверите и останатата опрема која гигантите ја имаат во своите најголеми дата центри. Гигантот од Сиетл ќе го сподели дизајнот на своите центри кој се користат за облак серверите Azure кои се 40 отсто поевтини […]

Прочитај повеќе

Google претстави нова услуга Page Speed која би требало да го забрза вчитувањето на вашиот веб сајт од 25 до 60%! Google претходно објавени Page Speed екстензија и API кои нудеа сугестии за забрзување на вчитувањето на сајтот. Принципот на кој работи сервисот е да ги насочите вашите DNS сервери кон Google адреса од каде […]

Прочитај повеќе

Дали би сакале да ги играте најновите игри на максимум графика без купување на скапи хардвер делови? Тогаш запознајте се со cloud computing концептот. Со кратки зборови, cloud computing e услуга преку интернет, со подолги, ова е концепт за складирање на цели оперативни системи, податоци, мултимедија на еден огромен сервер/и, до кој имате пристап преку вашиот компјутер преку интернет без да инсталирате додатен софтвер или хардвер.

Прочитај повеќе