Intel ги претстави новите Skylake-SP, Xeon процесори. Компанијата се надева дека перформансите се доволни за корисниците да заборават на новата Epyc платформа на AMD. Имињата на процесорите во серијата се имиња на метали. Достапни се: Bronze, Silver, Gold и Platinum. Xeon SP (SP e за скалабилна платформа), доаѓа со максимални 28 јадра и 56 тредови […]

Прочитај повеќе

Најверојатно ви е позната филмската приказна во која на неколку секунди од катастрофа некој се спрепнува и го исклучува кабелот за струја. Ова се случи неодамна во British Airways, а летовите на компанијата беа откажани. Серверите на компаниајта останаа без напојување, а летовите беа откажани. Над 700 летовите на над 75.000 патници беа откажани. Се […]

Прочитај повеќе

Naples е првиот процесор за сервери од AMD базиран на Zen-архитектура. Intel e доминантен на пазарот на процесори за сервери, но AMD ги обвини за недостаток на иновација и инкрементални надградби. Новиот процесор доаѓа со 32 јадра, 8 мемориски канали и 128-канален Infinity Fabric.  Процесорот зафаќа два сокети, multi-threading од  64 threads, може да поддржи […]

Прочитај повеќе

Amazon Web Services го презентираше Amazon Snowball, физичко складиште со кој корисниците ќе можат да ги испраќаат своите податоци на облакот на Amazon. Станува збор за хардвер кој е тежок околу 20 килограми, наликува на патничка торба, а на него има простор за 50 терабајти податоци. Откако ќе биде „наполнет“ Snowball се испраќа до Amazon […]

Прочитај повеќе

Како 7,2 милијарди долари да не се доволна инвестиција за мобилниот оддел на Nokia, Microsoft ќе потроши дополнителни 250 милиони инвестиција за изградба на центар за податоци во Финска. Ова е продолжение на инвестициите на софтвер гигантот во интернет инфраструктра откако веќе се најавени дата центри во Сингапур и Австралија. Центарот во Финска е проширување […]

Прочитај повеќе

Стартувавме нов дизајн! Се надеваме дека ви се допаѓа? Да? Супер, тоа ни е најважно. Учејќи од искуството и новите трендови се решивме да го подновиме порталот со поелегантен, помодерен и секако покул дизајн. Ги прераспоредивме старите елементи, ги отфрливме тие што не беа потребни, и додадовме нови опции. Сајтот ќе биде досредуван во текот […]

Прочитај повеќе

Според Wall Street Journal, Hewlett-Packard планира нов дизајн за некои од светските најголеми компјутерски центри според кој во некои од нив ќе успее да намали дури 90 отсто од потрошувачката на енергија. Овој дизајн, наречен Project Moonshot, ќе ги замени стандардните микропроцесори кои се користат во серверите со оние процесори кои се употребуваат во паметните […]

Прочитај повеќе

Околу педесетина сервери во САД, Франција, Британија, Шведска, Германија, Латвија, Литванија и Холандија се запленети од властите во акција да се спречи криминална шема која заработила до 72 милиони долари.

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за складирање и синхронизирање во облакот, Dropbox, објави блог пост во кој ги промени „Условите за користење“ за да бидат појасни за корисниците, откако беше обвинет од американската Федерална комисија за заштита на корисници (FTC), која вели дека Dropbox не обезбедува доволно информации за безбедноста на облакот, односно за колку се безбедни корисничките податоци кои се закачуваат на одалечен сервер, а до кои корисникот има пристап само преку веб сервисот.

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа го стартува Open Compute Project, споделувајќи ги отворено своите спецификации и дизајни за „38% поефективни и 24% поефтини“ еколошки дата центри кои се ладат со природно движење на воздухот, наместо со скапите клима системи за одржување на температурата.

Прочитај повеќе

Digital Crimes Unit на Microsoft во соработка со полицијата ја срушија најголемата спам мрежа во светот Rustok. За големината на спам мрежата говори и статистиката дека 89-90% од сите имејл пораки пратени во светот се всушност спам пораки.

Прочитај повеќе

Speedtest.net, популарен сервис за мерење на брзината и стабилноста на интернет конекцијата со меѓу 1.5 и 2 милиони тестови дневно, само што направи редизајн на својата страница и воведе неколку нови опции.

Прочитај повеќе