Семос Едукација и оваа година објавува повик за  стипендии на летните менторски програми. Во соработка со неколку компании, и оваа година се понудени различни стипендии за менторски програми за најбараните професии: Microsoft Web Developer, Microsoft Data Analyst, Microsoft Azure Cloud Administrator, Cisco мрежен администратор, Java програмер.   Менторските програми вклучуваат пакет на обуки во Семос […]

Прочитај повеќе

(Текстот е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас.) Дообразување и оспособување на нови кадри во идни дизајнери, создавачи и уредувачи на содржини, веб дивелопери итн. итн. е нешто што стана нов мост помеѓу “класичното” високо образование и пазарот […]

Прочитај повеќе

PlayStation Suite е платформа која, за почеток, ќе ги донесе PlayStation Оne игрите на паметните уреди кои работат на Android 2.3 Gingerbread оперативен систем, што е прв пат за Sony да дозволи нивите игри да се достапни за други платформи.

Прочитај повеќе

Наскоро Марко Чаласан ќе патува во Цирих, кај Google, за да го презентира својот проект за пренесување на HD видео преку послаби мрежи, проект преку кој ќе понуди ИТ лекции за училиштата во Македонија; кога би избирал меѓу Бил Гејтс и Стив Балмер, двата директори на Microsoft, би го одбрал Гејтс, но сепак за Балмер вели „кога дојде тој, се е ново“; направил и крак за Nero, но родителите го спречиле да го објави на интернет бидејќи нели сепак краковите не се легални, а за ИТ наградата за личност на годината на .мк сцената, десетгодишниот Марко вели дека „навистина сум горд и им благодарам на сите“.

Прочитај повеќе

<надополнување>Дојде и моментот да се доделат стипендиите. .. До истекување на рокот за пријавување, добивме повеќе од 80 апликации, од кои моравме да избереме 12 кандидати за ECDL и само 8 за Microsoft Official Course 50322A. Изборот беше навистина тежок и во името на IT.com.mk и B-Kings им благодариме на сите за учеството!

Прочитај повеќе